Рентабельність бобових знизилася втричі

29 листопада 2018, 12:12 3029

Цього року спостерігається просідання цін на бобові, що і зумовило зниження рентабельності виробництва цих культур.

Про це розповіла президент Співтовариства виробників і споживачів бобових України Антоніна Скляренко під час міжнародної конференції «Бобові культури. Нові ринки. Нові можливості».

«Як розповідають учасники ринку, рентабельність бобових цього року склала 100%. І сьогодні більшість виробників роздумують, чи варто далі займатися цими культурами, адже раніше бобові забезпечували рентабельність 300%. Але впевнено можу сказати, що не варто відмовлятися від обраного шляху, оскільки бобові — це перспективно і вигідно. Минулий сезон ясно показав, що нам варто якісно аналізувати всі виклики світового ринку бобових. Тільки на цій основі українські виробники і експортери бобових культур мають шанс зайняти значну частку на світовому ринку», — вважає вона.

Як повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева, в 2017-2018 роках в Україні під бобовими були задіяні площі понад 500 тис. га та зібрано близько 1,2 млн т.

«Виробникам бобових культур радила б зосередитись на кількох факторах — використовувати якісне насіння, а також шукати іноземних інвесторів, щоб мати можливість будувати елеватори і налагодити транспортну логістику для експорту продукції», — зазначає Ольга Трофімцева.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua