Пшениця дешевшає через повільний морський експорт

20 грудня 2022, 11:19 1680

Індикативи української пшениці з постачанням із глибоководних портів на базисі FOB дещо знизилися за підсумками минулого тижня.

Про це розповіла керівниця відділу зернових та олійних ринків ІА «АПК-Інформ» Анна Танська.

«Ціни залишалися під тиском більш повільного, ніж очікувалося, відновлення темпів експорту морем. Серед основних проблем, як і раніше, були несприятлива погода та подальші саботування роботи СКЦ з боку представників рф. Спостерігалося скорочення суднозаходів до портів Великої Одеси, що стримувало попит імпортерів. Попри низку оголошених і проведених тендерів, українська продукція пропонувалася на них доволі рідко і ще рідше перемагала в торгах, хоча здебільшого була найдешевшою», — прокоментувала експертка.

Крім того, вона зазначила, що перманентні удари російських військових дедалі ускладнюють роботу наземної логістики та портів і призводять до перебоїв та вимушених зупинок.

«На початку минулого тижня порти Великої Одеси відновили свою роботу після попередньої атаки, однак черга на відвантаження суден змістилася на тиждень-два, а вже в п’ятницю більша частина країни знову опинилася в умовах блекауту. Це ускладнило рух на окремих ділянках залізниці та призвело до вимушеного переходу курсування потягів і вантажів на тепловози, а також внесло коригування в роботу всіх логістичних та інфраструктурних складових ланцюжка», — додала Танська.

Так, індикативні ціни пропозиції пшениці з протеїном 12,5%, 11,5% та фуражу з постачанням у грудні-січні з портів Чорного моря під впливом зазначених факторів знизилися за тиждень у середньому на 5 $/т, до 300-315, 290-310 та 250-270 $/т відповідно.