Виробництво батату за рік зросло майже у 10 разів

28 березня 2019, 10:54 2346

Батат активно набуває популярності серед українських фермерів.

Як повідомляють аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА), цю культуру до свого звіту знедавна включає й офіційна статистика.

Зокрема, згідно з даними, які нещодавно оприлюднила Державна служба статистики України, в 2018 році валовий збір батату в українських господарствах сягнув 190 т. Для порівняння, ще роком раніше в офіційних звітах обсяг врожаю батату в Україні було зафіксовано на рівні 20 т.

Таку тенденцію самі виробники обґрунтовують вельми високим потенціалом цієї культури. По-перше, за їх словами, батат може доволі ефективно вирощуватися на всій території України, щоправда, в південних областях врожайність помітно вища, ніж на півночі країни. По-друге ж, ця продукція досить затребувана як на внутрішньому ринку, так і на експорт.

«Українці все більше смакують «солодкою картоплею», а деякі навіть відмовляються від споживання традиційної картоплі. При цьому, по мірі збільшення виробництва, ціна на батат на українському ринку щороку знижується, що також стимулює споживання цієї продукції в Україні», — коментує ситуацію головний аналітик Української плодоовочевої асоціації Тетяна Смірнова. 

Більш того експерт зазначає, що в перспективі українські виробники зможуть і доволі непогано заробити на експорті батату. За її словами, споживання цієї продукції в європейських країнах ще в 2017 році перевищувало 300 тис. тонн на рік і щороку продовжує зростати. Але поки що про системний експорт українського батату говорити зарано, адже через вельми невеликий обсяги виробництва зібрати експортну партію доволі складно.