Виробник: Мигдаль ефективніший за фундук на Півдні України

21 грудня 2020, 09:58 2990

Вирощування мигдалю на Півдні України буде більш ефективним, ніж фундука, адже культура стійкіша до посухи.

Таку думку в коментарі журналу «Садівництво по-українськи» висловив керівник ФГ «Прайм Фрут» Петро Далаков, пише AgroTimes.

Він зазначив, що підприємство 6 років вирощує в Одеській області мигдаль італійських сортів.

«У випробувальних насадженнях маємо три самозапильні італійські сорти солодкого мигдалю: Белона, Антонета та третій, точна назва якого нам невідома, — розповів він. — Спостерігаємо їх вже 6 років. Сортам властиві пізні терміни цвітіння, яке в умовах нашого господарства (Татарбунарський район) настає наприкінці квітня. 

Навесні 2020 року дерева сорту Антонета під час цвітіння витримали приморозок –6 °C та зав«язали урожай, що згодом успішно дозрів». 

Петро Далаков зазначив, що господарство виготовило для себе садивний матеріал на карликовій підщепі Rootpac 20  і планує закласти інтенсивний сад з компактними кронами. Їхній урожай можна збирати виноградозбиральним комбайном.

Також у «Прайм Фрут» збираються виготовити для себе й саджанці мигдалю на підщепах GF–677, маньчжурському персику та Cadaman, щоб порівнювати ефективність плодоношення сортів. 

Очікують, що на карликовій підщепі Rootpac 20 закладений восени сад дасть перші плоди вже восени наступного року.

«За перспективністю мигдаль можна порівняти з такою популярною нині культурою, як фундук, проте в умовах Півдня мигдаль буде ефективнішим, адже він стійкіший до посухи, також і повітряної», — вважає Петро Далаков.