Прогноз: Урожай сої буде на 30% нижче минулорічного

07 вересня 2020, 15:27 2204

Експерти «Українського клубу аграрного бізнесу» знизили прогноз валового урожаю пізніх культур у зв'язку з несприятливими погодними умовами протягом липня-серпня в низці регіонів України.

Про це йдеться у повідомленні УКАБ.

«Зокрема, по кукурудзі прогноз валу скоротився з 35,1 млн т до 32 млн т. Такий розрахунок базується на середній очікуваній урожайності зернової в 61 ц/га при площі до збирання 5,25 млн га. Несприятливі умови склалися майже на всій території України, проте найбільше скорочення очікуваного врожаю відбулося в Черкаській, Вінницькій, Полтавській, Кіровоградській та низці південних областей. В результаті посушливих умов та нестачі запасів вологи в ґрунті спостерігається дочасне висихання і дозрівання рослин. При польових оглядах доволі часто спостерігається недостатня виповненість та порівняно менші розміри качанів кукурудзи», — йдеться у повідомленні.

По соняшнику очікування урожаю знижено до 13,6 млн т, порівняно до прогнозу в 14,8 млн т на початку червня. Середня урожайність за підрахунками має скласти 22 ц/га. Найбільше зниження відбулося за рахунок саме південних областей, де сконцентроване виробництво цієї олійної культури, а також в центральних областях.

«Соя також суттєво постраждала від несприятливих умов, тому валовий збір очікується в розмірі лише 2,6 млн т, що на 30% менше минулорічного показника. Таке суттєве зменшення відбулося зокрема за рахунок зменшення площі посівів з 1,6 до 1,3 млн га», — пояснюють експерти.

Розрахунок прогнозних показників базувався на основі результатів опитування членів агрономічного комітету УКАБ, яке було проведено в період 1-3 вересня цього року.