Прогноз: На початку збору кукурудзи ціни знизяться

17 серпня 2021, 08:00 4876

Незначне зниження цін прогнозується на початок збирання кукурудзи. Тож сільгоспвиробникам не варто поспішати з продажами.

Про це повідомила аналітик зернового ринку консалтингового агентства «УкрАгроКонсалт» Марина Маринич в рамках панельної дискусії під час Дня поля Digital Field.

«У своєму звіті від 12 серпня USDA (Міністерство сільського господарства США. — Прим. ред.) знизило прогноз виробництва озимої пшениці в основних країнах-виробниках: США, Канаді та Росії. В той же час вони підвищили прогноз виробництва в Україні до 30 млн т. Тому навіть якщо вітчизняні експортери поставлять ціну злегка нижче ринкової, вона все одно буде дуже високою: вже сьогодні я чула про $290/т (FOB)», — зазначає Марина Маринич.

За її словами, аналогічна ситуація складається з ячменем і житом. За прогнозом USDA, виробництво ячменю в Україні становитиме 10 млн т. На цьому тижні ціни на нього сягнули $250/т (FOB), а 13 серпня різко збільшились до $270/т.

«Попит на жито теж має зрости, адже основні виробники — Німеччина, Польща та Росія — скоротили виробництво. В Україні врожай жита очікується трохи меншим від минулорічного. Але загалом перспективи теж дуже добрі», — прогнозує Марина Маринич.