Поставки українського яблука до Індонезії заблоковані

02 жовтня 2019, 09:46 3106

Україна не включила яблука до переліку продуктів, по яким з Індонезією проводилсь взаємне оновлення протоколів по залишкам пестицидів. Попередній протокол включав яблуко, але його дія вже закінчилася, а в запиті на оновлення протоколів від України яблука вже не було.

Як говориться у повідомленні Української плодоовочевої асоціації (УПОА), виробники яблука вважали Індонезію однією з найбільш перспективних країн для експорту яблука, не зважаючи на чисельні нетарифні перепони, що існують в цій країні.

«Індонезія вже зараз є четвертим найбільшим імпортером яблука в світі, і вже витрачає на імпорт яблука не набагато менше, ніж Росія. При цьому ціни на яблуко в Індонезії є надзвичайно високими, а споживачі цієї країни цінують лише добре забарвлене, якісне яблуко, яке Україна може успішно виробляти», — говорить керівник Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Федір Рибалко.

За його словами, після успішної торгової місії були зроблені перші успішні поставки — українське яблуко там сподобалося, але в минулому сезоні вже не було можливості отримати квоту на поставки.

«Коли ж місцеві імпортери вирішили зробити запит на квоту для України на новий сезон, виявилося, що яблука в переліку узгоджених для імпорту товарів вже немає, бо дія протоколу в якому було яблуко, закінчилася вже досить давно», — додав Рибалко.

Він вважає, що цей випадок в купі з нещодавнім блокуванням експорту яблука і томатів до ЄС показує, що проблема є системною.

«Враховуючи фактичну ліквідацію аграрного міністерства в Україні, ми сподіваюся, що позитивна тенденція відкриття нових ринків, що відмічалася в 2015-2018 роках не зміниться тенденцією втрати ринків збуту, адже наші конкуренти починають копіювати наші експортні зусилля — навіть Молдова і Сербія, не зважаючи на наявність можливості постачати яблуко на ринок Росії, вже активно шукають йому альтернативи», — зауважує Федір Рибалко.

За словами економіста інвестиційного департаменту ФАО Андрія Ярмака, Індонезія є перспективним ринком збуту не тільки для українського яблука, але й для лохини (чорниці садової) та черешні, адже тут мешкає понад 40 млн людей з середньомісячним доходом понад $1,5 тис. Індонезійці регулярно купують екзотику, якою для них є ягоди, яблука та черешня. А середня роздрібна ціна на таку екзотику, як яблуко, в Індонезії сягає 10 $/кг.

В УПОА зазначають, що поки що невідомо, чи можна буде окремо додати яблуко до списку узгоджених товарів, чи потрібно буде проходити всю процедуру з самого початку.

«В будь-якому разі, попередні домовленості про поставки кількох сотень тон українського яблука до Індонезії ще в цьому році вже очевидно не будуть реалізовані. А значить хтось інший заробить ці гроші замість українського садівника», — підсумували в асоціації.