Посівні площі під амарантом зросли в 6 разів

07 серпня 2019, 13:05 2332

Посівні площі під амарантом в поточному році збільшились в шість раз — до 4 тис. га.

Про це повідомив директор Асоціації виробників амаранту і амарантової продукції, Олександр Дуда на своїй сторінці у Facebook.

«Понад 150 господарств (переважна більшість сіє амарант вперше) пристосовуються до культури та відпрацьовують для себе технологію вирощування. Переробні підприємства нарощують асортимент, обсяги переробки та прокладають нові канали реалізації. Тобто амарантова галузь розвивається і стає ще більш привабливою для інвестицій», — написав він.

Дуда також зазначив, що цього року на нових елеваторах в Миколаївській області планується впровадити унікальну технологію очистки амаранту, на Одещині — наступного року.

Враховуючи те, що більшість господарств вирощують амарант вперше, експерт орієнтується на цьогорічний валовий збір близько 4 тис. тон. Тобто 1 т/га, повідомляє Agri-gator.

За прогнозами фахівця, близько 2 тис.т насіння амаранту (в першу чергу органічного) буде експортовано у вигляді насіння та продукції переробки (крупи, борошна, макухи, олії). Решта (2000 т) буде спожите на внутрішньому ринку.

Також Олександр Дуда дає прогноз на 2020 рік — посівні площі близько 30 тис. га, з них 3 тис. га — на вегетативну масу та 5 тис. га органічних, середня врожайність насіння — 15 т/га. Валовий збір насіння — 40 тис. т.