Перший на Волині промисловий персиковий сад дав урожай

05 серпня 2019, 10:26 5027

Троє-фермерів однодумців восени 2017 р. заклали персиковий сад в с.Ковбань, Горохівського  р–ну Волинської області. Цьогоріч молоді дерева дали свої перші плоди.

Про це йдеться у повідомленні Департаменту агропромислового розвитку Волинської області.

«На Волині все частіше починають вирощувати нетрадиційні для цих земель нішеві культури, такі як лохина, жимолость, персик. Вперше на Волині закладені 2 га персику. Фермери реалізували себе на волинській землі і дають можливість працювати своїм краянам», — зазначив директор департаменту агропромислового розвиту Юрій Горбенко.

Фермери розпочинали господарювати із вирощування яблук, груш, слив, вишень, абрикосів. Закласти персиковий сад вирішили після відвідування розсадників сім»ї Маценко, що на Черкащині.

Підщепу персика фермери вирощували самі. Для цього замовляли насіння маньчжурського персика, який росте в Манчжурії. Обрали саме цей персик для підщепи, бо він витримує температурний режим від -45 до +50 °С. Закуплені кісточки розбивали щоб дістати насінники та піддали стратифікації. Їх пророщували в холодильнику при температурі 2-3 градуси. Цей процес тривав 75 днів. Завдяки копіткій праці вдалося досягти високої схожості насінини — 90-95%.

На сьогодні персиковий сад налічує 15 ранніх, середніх та пізніх сортів, окрім цього, господарство займається вирощуванням саджанців яблук, груш, вишень, черешень та персиків на маньчжурській підщепі під замовлення.