Переробка соняшнику вигідна навіть порівняно з довоєнним періодом

05 січня 2023, 09:57 3263

Зниження виробництва соняшнику в Україні зазвичай неминуче вело до зростання цін на соняшник/олію, адже частка країни у світовій торгівлі сягала 45-46%, в 2021/22 МР — 40%.

Про це заявила аналітик олійного ринку «УкрАгроКонсалт» Світлана Купрєєва.

Вона зазначила, що прогнози на 2022/23 МР від USDA виглядають досить песимістично — Україні прогнозують зниження частки до 33% і, відповідно, втрату лідерських позицій. «УкрАгроКонсалт» оцінює експорт соняшникової олії на рівні вищому, ніж USDA.

«Поточний 2022/23 МР — це виняток із правил. Різке падіння врожаю соняшнику в Україні призвело не до зростання, а навпаки — до падіння цін і на соняшник, і на олію на світовому ринку під впливом насамперед війни.

Ситуація з урожаєм в Україні катастрофічна, падіння на 34% відбувається нечасто. Але світовий баланс виглядає зовсім по-іншому: виробництво олійних культур та олій — рекорд, виробництво соняшникової олії — 2-ге рекордне, запаси соняшнику — рекорд», — пояснює Купрєєва.

Вони додала, що очікування щодо зростання цін не виправдалося через фундаментальні чинники світового ринку. Погіршує також ситуацію ще й рекордно низький імпортний попит на олію під тиском ризиків транспортування Чорним морем. USDA прогнозує найнижчий з 2015/16 МР попит.

Привабливість ціни соняшникової олії порівняно із соєвою може змінити ситуацію на краще, вважає експерт.

«Розрахунок краш-маржі показав, що переробка соняшнику на даний момент дуже вигідна порівняно навіть із довоєнним періодом. Це підтверджують темпи виробництва та особливо експорту соняшникової олії, що є досить непоганим результатом, приймаючи до уваги різке скорочення врожаю», — наголошує Світлана Купрєєва.

Однак на тлі активного експорту олії відбувається такий же активний експорт соняшнику. За підсумками сезону, експорт соняшнику може значно поновити рекорд, додає вона.

«Ситуація може розгорнутися в бік переробки за умови, що переробники збільшать закупівельні ціни на соняшник, і фермерам буде вигідніше продавати на внутрішній ринок, а не вивозити «золоту» сировину до сусідніх країн. Тенденція нарощування експорту насіння у майбутньому може зіграти злий жарт із українськими переробниками, які можуть зіткнутися з дефіцитом сировини для переробки», — застерігає експерт.