Обробка культур дроном економить до 9 $/га

12 листопада 2020, 12:26 2433

На полігоні аграрних інновацій Digital Field підсумували результати досліджень та розповіли, які технології дозволили оптимізувати витрати та отримати високу врожайність на полях із соняшником та кукурудзою в екстремальних умовах 2020 року.

Про це інформує компанія AgriLab, на базі якої у квітні 2020 р. створено полігон аграрних інновацій Digital Field.

«Щодо технології захисту культур на дослідних полях — не обійшлося без ускладнень. Тому що поле характеризується складним мікрорельєфом, що збільшує ризики змиву гербіцидів за випадання одночасно великої кількості опадів за короткий проміжок часу. По-друге, площа поля невелика, а отже рівномірно внести препарати складно. Одразу після посіву провели внесення ґрунтових гербіцидів. Наступного разу ЗЗР вносили вже зонально, для чого застосували обприскувач Agrimatco Jacto Uniport 3030, який має технологію пофорсуночного внесення, тобто на потрібних ділянках форсунки вимикались, уникаючи перевитрат засобів захисту», — зазначили в компанії.

 

Щодо обробки фунгіцидами, то на полі застосували дрон-обприскувач DJI Agras t16 від DroneUA. Спосіб більш екологічно безпечний та дозволяє уникнути механічного пошкодження посівів. Окрім цього, за інформацією AgriLab, такі технологічні рішення дозволили заощадити від 3,5 до 9 $/га.

Ще одним експериментом на Digital Field був новий підхід до управління азотним живленням кукурудзи.  Для цього фахівці AgriLab моніторили динаміку мінерального азоту в ґрунті. Попри те, що в Україні більш популярний метод аналізу рослинних текстур, на Digital Field надали перевагу ґрунтовому аналізу. Таким чином заздалегідь визначили наближення дефіциту азоту.

«Для підживлення використали технологію Y-drop, що дає можливість вносити добрива у прикореневу зону на будь-яких етапах вегетації. Ефективність підживлення азотом значною мірою залежить від наявності вологи. Тож, використовуючи сервіс MeteoFarm і метеостанцію iMetos, вдалось визначити оптимальний час для проведення операції. Надбавка до врожайності за рахунок такого підживлення — від 0,6 т/га.

Для моніторингу стану посівів та технологічних операцій на Digital Field використовували дрони та софти, а також окуляри віртуальної реальності.

 

«Їх використання робить процес оцінки стану посівів простішим і цікавішим. Адже картинка у VR-окулярах чіткіша, аніж на дисплеї пульта від дрона», — констатує агроном Digital Field Каріна Кулик.