Миколаївська і Черкаська області відзвітували про стан озимих

20 січня 2020, 13:31 3448

Загрозливих явищ для перезимівлі озимих культур на території Миколаївської та Черкаської областей протягом зими не спостерігалося. Однак поки що рано говорити, у якому стані будуть озимі навесні.

Про це йдеться у повідомленні Департаментів агропромислового розвитку Миколаївської та Черкаської облдержадміністрацій.

Так, зазначається, що з осені минулого року в Миколаївській області озимі сільськогосподарські культури, під урожай 2020 року, посіяно на площі майже 750 тис. га, (що на 1% більше рівня минулого року) з яких 656 тис.га — зернові, в тому числі озимої пшениці — 436 тис.га, озимого ячменю — 219 тис.га, жита 0,3 тис.га. Озимий ріпак посіяно на площі майже 92 тис.га.

«Сходи зернових культур отримано на 87% посівних площ і складають 568 тис.га. В доброму і задовільному стані знаходиться майже 453 тис.га (80%), в слабкому і зрідженому біля 116 тис.га (20%). В тому числі сходи озимої пшениці отримано на площі 375 тис.га (86%), з яких в доброму і задовільному стані знаходиться 296 тис.га (79%), в слабкому та зрідженому — 79 тис.га (21%)», — йдеться у повідомленні Миколаївської ОДА.

Сходи озимого ріпаку отримано на площі майже 81 тис.га, що складає 88% до посіяних площ, з них в доброму стані знаходиться біля 30 тис.га (37%), в задовільному — 26 тис.га (32%), в слабкому і зрідженому — 25 тис.га (31%)

«Складна ситуація склалася в північних районах нашої області, де спостерігається найнижчий показник по отриманих сходах і всі вони знаходяться в слабкому і зрідженому стані. Причиною цього стали складні агрокліматичні умови в період осінньої посівної кампанії, а саме дефіцит вологи в грунті.

Наразі погодні умови для перезимівлі озимих культур задовільні, шкідливих для рослин явищ не спостерігається і вони знаходяться в стані неглибокого зимового спокою.

В подальшому їх стан буде повністю залежати від температурного режиму, наявності і висоти снігового покриву, ступеня загартованості рослин. Більш детальні висновки про хід перезимівлі озимих культур можна буде зробити після відновлення їх вегетації.

У той же час, в Черкаській ОДА повідомляють, що озимих в області посіяно на площі 152 тис. га (76% від плану), що на 53 тис. га менше 2018 року, в тому числі посіяно озимої пшениці —  142 тис. га; ячменю озимого майже 8,5 тис. га, озимого жита  1,0 тис. га. Крім того,  озимого ріпаку посіяно   23 тис. га (57%).

Сходів отримано 98%  (149,0 тис. га),  з яких у доброму стані  26% (38 тис. га), задовільному — 43% (64,0 тис. га) та слабкі та зріджені — 30% (45,0 тис. га). Загиблі посіви на площі 1,2 тис. га (1,0% від отриманих сходів). Крім того, отримано 90% (20 тис. га) сходів озимого ріпаку. В доброму стані — 19%, задовільному-29% та слабкі зріджені — 37%, загинуло — 16% (від отриманих сходів).  

«Саме через те, що посівна компанія супроводжувалася тривалим дефіцитом опадів, посушливою осінню, це зумовило тривалу ґрунтову засуху в більшості районів області. Погодні умови осені для початкових етапів росту та розвитку озимих культур на більшості площ виявилися критичними, відбувалася затримка проростання зерна, сходи формувалися нерівномірні, плямисті, не утворювалися вузлові корені. Через дефіцит вологи у ґрунті рослини відставали у  розвитку порівняно із середніми багаторічними показниками на 2-3 тижні», — пояснили у відомстві.

Невеликі опади на початку зими дещо покращили стан посівів та  сприяли поповненню волого запасів, але лише верхнього шару ґрунту. Упродовж першої та другої декади січня загрозливих явищ для перезимівлі озимих культур по території області не спостерігалося.

«Фітосанітарний стан на сьогодні контрольований, але можливий стрімкий розвиток збудників різних захворювань. Тому весною, при догляді  за рослинами будуть додаткові витрати на застосування фунгіцидів», — прогнозують на Черкащині.

Крім того, суха і тепла осінь і зима сприяють поширенню колоній мишовидних гризунів, з якими потрібно боротися вже зараз.

«В цілому стан озимих культур буде відомим навесні, але вже зараз можна сказати, що продовольчої пшениці буде достатньо дня забезпечення хлібобулочними виробами населення. Цьому також сприятиме і минулорічний рекордний урожай зернових та зернобобових культур в обсязі 4,7 млн. тонн. Сподіваємось, що друга половина зими буде помірною, а відтак валовий збір урожаю 2020 року буде на рівні середньорічних показників», — додали в Черкаській ОДА.