Фермерам довелось залишити моркву зимувати в полі

23 грудня 2022, 12:44 2070

Ціна на моркву в поточному сезоні невисока, та достатня.

Таку думку висловив керівник ФГ «Агропоступ» (Рівненська обл.) Вадим Савюк у блозі на AgroTimes.

Він пояснив, що з урахуванням витрат на насіння, пальне, добрива, засоби захисту нинішня гуртова ціна моркви на рівні 15-20 грн/кг не даватиме високих прибутків.

«Скажімо, до початку вторгнення ми вважали мінеральні добрива дорогими. Але зважаючи на ту ціну, яка є на добрива зараз, тодішня ціна здається нам доволі низькою. Утім, внести під культури ту кількість добрив, яка їм потрібна для максимального врожаю, ми не змогли. Тож внесли стільки, скільки вважали економічно доцільним», — поділився фермер.

Ціна на моркву, на думку Вадима Савюка, тримається з багатьох причин, ключова з яких — недостатня кількість товару, адже урожай отримали не максимальний. Спочатку нерівномірно зійшла морква, проблем додало доволі сухе літо в регіоні.

«Дощі пішли практично перед збиранням, причому такі рясні, що вчасно зібрати моркву ми не змогли. Зазвичай закінчуємо збирання 10 листопада, але цього року за весь листопад ми змогли вийти в поле 3-4 рази. Більше того, приблизно 0,5 га моркви в нас так і лишилися незібраними. Ще маємо надію зібрати, урожай наш прикритий снігом, та й взагалі морква здатна витримувати невисокий мінус на полі. Звісно, її характеристики і товарність при цьому дещо псуються, але маємо те, що маємо», — констатує фермер.

І додає, що проблеми з урожайністю і збиранням моркви торкнулися не лише ФГ «Агропоступ», тож і ціна на цей товар відповідна.