Названо культури, які Україна скоро не зможе вирощувати

02 серпня 2021, 14:09 15752

Зміни клімату зроблять Україну схожою на Австралію.

Таку думку висловив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», генеральний директор агрокомпанії ІМК Алекс Ліссітса в коментарі BBC.

За його словами, Україні варто рівнятися на Австралію в технологіях вирощування пшениці, подекуди ще ячменя та олійних.

Алекс Ліссітса підкреслив, що зміни клімату відбуваються в Україні навіть швидше, ніж прогнозували. Кількість опадів вже різко скоротилася, а ті, що є, випадають здебільшого взимку.

У 2020 році майже весь урожай на півдні знищила посуха, коли протягом 60 днів трималася спека — понад +30°C.

Фактично вся смуга знаменитих українських чорноземів потрапляє до зони ризикованого землеробства.

«Де-факто на півдні України, крім соняшнику та озимої пшениці, нічого особливо вже й не виростиш, — каже Ліссітса. — У майбутньому Україна не зможе вирощувати сою, складно буде вирощувати ріпак та кукурудзу, а це — наша основна експортна культура».

Навіть таку національно чутливу для країни культуру як буряк, у тому числі цукровий, зміни клімату вже витісняють на Західну Україну. Ця вологолюбна рослина не витримує нової спекотної та посушливої погоди влітку.

«Якщо раніше на території Львівської області та Прикарпаття ніхто не думав вирощувати цукровий буряк чи соняшник, то зараз ці культури виростають. Я думаю, в найближчі 30-50 років Західна Україна буде клондайком аграрного розвитку країни», — додає він.

Відповіддю аграріїв на зміни може стати зрошення, зокрема централізовані системи поливу дніпровською водою, пропонує експерт. Але це має свої ризики, які слід прорахувати.