На Сумщині скоротилися площі земель перехiдного перiоду

16 березня 2021, 09:40 1760

У Сумській області виробництво органiчної продукції є реальною можливiстю для забезпечення потреб у якiсних продуктах харчування внутрішнього ринку та формування товарних партiй такої продукцiї для продажу на зовнiшнiх ринках.

Про це AgroPortal.ua повідомили в Департаменті агропромислового розвитку Сумської ОДА.

Відзначається, що вiдповiдно до Реєстру виробникiв органiчної продукцiї (сировини) на сьогоднiшнiй день у Сумській областi налiчується 7 суб'єктiв господарської дiяльностi, якi мають сертифiкати з органiчного виробництва, а саме: Агрофiрма ТОВ «Iнберрi» (вирощування лохини), ТОВ «ВЕЛЕСВЕРМIОРГАНIКА», ФОП Марченко A.М. (вирощування огiркiв, помiдорiв, перцю, баклажанiв, зеленi), ФГ «Мрiя-СК» та ФОП Цвільов М.M. (вирощування гречки), Сумський національний аграрний унiверситет (вирощування гречки, ярого ячменю, озимої пшениці, винограду, малини, смородини), фiзична особа Горобiвський P.I. (органiчне бджільництво). Kpiм того, в Конотопському районі дiє одне господарство, яке має статус органiчного виробника молочного напрямку, — ТОВ «Молоко Вiтчизни».

У департаменті відзначають, що кiлькiсть операторiв органічної продукції в областi за останні роки суттєво не змiнилася i становила вiд 7 до 9 суб'єктiв господарської дiяльностi. Так, загальна площа сiльськогосподарських земель перехiдного перiоду становила у 2016 р. 586 га, у 2017 р. — 220,5 га, у 2018 р. — 96 га, а в 2019 р. вона значно скоротилися і становила 3 га.

«З метою популяризації якiсної продукції місцевих товаровиробників і підвищення їхньої конкурентоспроможностi на Сумщині працює вже декілька poків поспiль ГС «Органiчна Україна. Пiвнiч», яка об’єднує понад З0 виробникiв натуральної та органiчної продукції», — повідомляють у Департаменті агропромислового розвитку Сумської ОДА.

Згідно з інформацією Головного управлiння Держгеокадастру у Сумськiй області, за пiдсумками земельних аукцiонiв за останні роки було надано в оренду для ведення органiчного сiльського господарства 200 га. Резервами для подальшого розвитку органiчного виробництва та iнтенсивних технологiй у галузi рослинництва i тваринництва є невикористанi земельнi дiлянки рiллi, сiножатей та пасовищ, а також лiсогосподарськi землi для збору дикоросiв (грибiв, лiсових ягiд).


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua