На Львівщині візьмуться за кооперацію, органіку та нішеві культури

22 січня 2021, 10:33 1791

У 2021 році аграрії Львівщини зможуть отримати до 700 тис. грн на реалізацію бізнес-проєктів. Торік кредитні кошти отримали 19 аграріїв.

Про це повідомляють у Департаменті агропромислового розвитку Львівської ОДА.

Зазначається, що СОК «Фермерська родина» приклад ініціативного кооперативу, який користується програмами підтримки. У 2020 році кооператив отримав 300 тис. грн кредиту на придбання обладнання для передпродажної підготовки крафтової продукції.

«На сьогодні членами кооперативу вже стали 28 учасників. Це дрібні виробники сільськогосподарської продукції Львівщини. Основним видом діяльності кооперативу передбачається реалізація продуктів фермерів, учасників кооперативу через онлайн-магазин, включаючи маркетинг, логістику, передпродажну підготовку та доставку «до дверей» клієнта», розповідає керівник Департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Людмила Гончаренко.

За її словами, успішне фермерське господарство «Екоранчо Сабадаш» із вирощування молодняка великої рогатої худоби на Львівщині створив учасник АТО Ігор Сабадаш. Торік чоловік отримав півмільйона гривень кредитних коштів для розширення ферми.

Людмила Гончаренко наголосила, що у планах на 2021 рік зосередитись на створенні сімейних фермерських господарств, зокрема на розвитку молочного фермерського скотарства.

«Робимо акцент на підтримці вирощування малими суб'єктами господарювання нішевих культур, яких зараз недостатньо у Львівській області, гречки, жита, ягід і плодів. Велику увагу плануємо приділити розвитку кооперації, аби малі виробники мали змогу формувати товарні партії для виходу на внутрішній ринок та підтримку в межах своїх територіальних громад», додала Людмила Гончаренко.

Комплекс заходів програми має збільшити обсяги виробництва валової сільськогосподарської продукції сільгосппідприємствами на 3% (331,9 млн грн) та їхню частку в загальнообласному виробництві до 50% валової продукції сільського господарства.