На Чернігівщині вирощування соняшнику повинно бути дуже виваженим

24 лютого 2023, 13:20 2618

Соняшник дуже негативно реагує на кислі ґрунти. В зоні Полісся взагалі у попередній період рекомендували, щоб соняшник займав до 1% у структурі посівних площ. Тепер ці цифри набагато більші.

Про це розповів директор Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН України Анатолій Москаленко, пише «Суспільне».

За його словами, на Чернігівщині найбільша площа кислих ґрунтів в Україні. Тому вирощування соняшнику повинно бути дуже виваженим, виходячи із його площі у структурі посівів і ґрунту, на якому вирощується ця культура.

«Тому що це загроза національній безпеці. Та якість ґрунтів, які в нас є, і коли соняшник сіється на другий, на третій рік — це злочин перед державою і перед майбутніми поколіннями. Він взагалі не переносить кислих і дуже засолених ґрунтів. Говоримо про кислі ґрунти: по-перше, буде суттєво знижуватися урожай (там точно не йдеться про прибуток). Соняшник осушує ґрунт дуже глибоко. Жодна культура так не осушує. Залишає після себе багато хвороб, і ґрунт до наступної культури потрібно дуже вибагливо обробляти та мати систему захисту різними хімічними препаратами, що буде здорожчувати наступну культуру», — зазначає Анатолій Москаленко.