Думка: Попит на чіпсові сорти картоплі в цьому сезоні значно зріс

09 серпня 2019, 10:27 1803

Ціни на картоплю тримаються на рекордно високому рівні. Причиною такого суттєвого подорожчання стала погода.

Про це заявив засновник компанії «Агріко Україна» Микола Гордійчук, пише «Інфо-Шувар».

«Через зливи в травні та посуху в червні в господарствах  Півдня врожайність впала в 1,5 рази. Комерційну партію ранньої та середньої картоплі можна було знайти хіба у крупних виробників. Відповідно, ціни були і поки залишаються рекордно високими.  Про прогноз на другу половину сезону казати ще зарано, він буде залежати від погоди в наступні два місяці. Найгірший сценарій — посуха в серпні та холодна і дощова погода у вересні», — сказа він. 

На його думку, не варто ігнорувати ще один фактор — перерозподіл ринку збуту картоплі.

«В цьому році виробники чіпсів контрактують українських фермерів, як ніколи активно. За моїми оцінками, завдяки появі нових потужностей з переробки, попит на чіпсові сорти картоплі в цьому сезоні збільшиться мінімум на 50 тис. т. Ми на зовні продаємо менше картоплі. Переробні підприємства декларують закупівельні ціни на рівні 5-6 грн/кг, тобто теоретично на свіжому ринку нижче цього рівня ціна не мала б впасти в цьому році», — каже Гордійчук

Сьогодні  на найбільшому майданчику ОРСП «Шувар» картопля пропонується по 9-10 грн/кг (0,32-0,35 €/кг) — найвищій рівень цін за останні 5 років. Приблизно такі самі ціни на картоплю в сусідній Польщі. Рік тому в Польщі та Україні картопля коштувала в 2 рази дешевше.