Думка: Розпаювання земель дало поштовх сільському господарству. Що далі?

20 вересня 2016, 12:32 2520

Процес розпаювання сільгоспземель, який стартував наприкінці 1999 р., був дуже важким, але цікавим і забезпечив підйом сільського господарства. Шкода, що далі ми не рухаємося в поглибленні земельних відносин.

Таку думку в інтерв'ю Landlord висловив в минулому віце-прем'єр-міністр України з АПК, міністр аграрної політики, а зараз — перший заступник голови правління агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт» Юрій Мельник.

«Кардинальні зміни в цілому в сільському господарстві почалися наприкінці 1999 р. Президент Леонід Кучма видав указ, який передбачає розпаювання сільськогосподарських земель. Процес цей був дуже важким, але цікавим, мали місце і критика, і жорсткий адміністративний тиск. Зробити все слід було швидко... Цей жорстокий адміністративний пресинг себе виправдав — з 2000 р. в сільському господарстві почався ринковий підйом, реальний відхід від радянської системи господарювання», — згадує Юрій Мельник.

За його словами, завдяки механізму оренди у землі вже з'являвся ефективний користувач: бізнесмен, орендар. Він міг будувати довгострокові плани, залучати під їх реалізацію ресурси або вкладати свої.

В першу чергу можливістю взяти землю в оренду скористалися профі — люди, які знали, як вести сільське господарство, в більшості — керівники господарств. Саме на цих людях починав працювати й пільговий режим ПДВ. З кожним роком додавалися елементи державної підтримки, які досягли свого апогею в 2008 р. За рахунок цього на сільське господарство звернув увагу бізнес і в галузь почали приходити люди, додав Юрій Мельник.