Думка: Гречки зібрали на третину менше, але це не вплине на ціни

20 грудня 2018, 14:22 2026

Попри зниження в 2018 році площ під гречкою і зменшення врожаю на 30% порівняно з минулим роком, передумов для цінових стрибків на гречку немає.

Про це повідомив в.о. міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк під час підсумкової прес-конференції Мінагропроду.

«Практично в нас немає галузі, де б вироблялося продукції менше, ніж споживає внутрішній ринок. Тож гречкою ми себе повністю забезпечуємо, і цінових стрибків на цей продукт не буде», — зазначає Максим Мартинюк.

Що стосується цукрового буряку, то, за словами в.о. міністра, ця культура — непоганий попередник, і в структурі сівозміни займає певну частину. «Звісно, маємо коливання в посівних площах, і цього року під цукровим буряком вони дещо скоротилися. Ситуація в цукровій галузі непроста, але вона мінлива», — зазначає Максим Мартинюк.

За його словами, більшість виробників цукру орієнтуються на зовнішні ринки, оскільки здебільшого український цукор іде на експорт, а цінова ситуація на світових ринках стабільна.


Для довідки: за даними Мінагропроду, в 2018 році зібрали 0,13 млн т гречки, що на 30% менше, ніж в 2017 році (0,18 млн т). Цукрових буряків у цьому сезоні зібрано 13 млн т, що на 12% менше за показник минулого року — 14,9 млн т.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua