Думка: Байдужість держави призведе до повного припинення виробництва гречки

14 серпня 2020, 13:26 2719

Українці споживають гречку з-за кордону. Ця крупа програє вітчизняній за якістю, у той час як власна переробна галузь занепадає.

Про це йдеться у повідомленні групи «Агротрейд».

Зазначається, що в Україні з року в рік скорочується виробництво гречки. Якщо в 2017 р. наша країна зібрала 180,4 тис. т гречки, то в 2019 р. — 89 тис. т: обсяги скоротилися більше ніж вдвічі. Причина — вирощувати цю культуру невигідно. Виробникам стало складно конкурувати з масовим імпортом дешевої неякісної гречаної крупи з-за кордону, й відтоді українські фермери почали активно скорочувати обсяги посівів. Група «Агротрейд» не стала винятком: ще в 2017 році компанія засівала гречкою понад 1700 га, а цього року — тільки 118 га.

«Наразі є всі підстави говорити про те, що державна політика та відсутність уваги до переробки гречки може призвести до того, що найближчим часом ця галузь припинить своє існування, і країна буде повністю залежати від монопольних поставок з-за кордону», — говорить директорка з фінансової та операційної діяльності групи «Агротрейд» Олена Ворона.

За даними Державної митної служби України, основними імпортерами гречаної крупи є Російська Федерація, Казахстан та Білорусь. Наразі спостерігається тенденція подальшого зростання імпорту. Якщо протягом 2016-17 МР імпортовано 19 тис. т крупи, то в 2017-18 МР обсяг імпорту збільшився в 2,5 рази — до 48 тис. т. У першому кварталі 2020 р. Україна імпортувала гречки на $4,6 млн, що в 6,5 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Більшість імпортерів завозять в Україну вже готову крупу, яка, на відміну від зерна, не оподатковується митом. При цьому якість імпортованої крупи значно поступається продукції українського виробника.

«Три роки українські виробники намагаються підняти це питання на рівні міністерства, але держава поки не приймає ніяких рішень. Захистити галузь від знищення може введення або квот на імпорт гречаної крупи, або мита на її ввезення з-за кордону. Тільки таким чином можна врятувати національні підприємства, зберегти робочі місця в невеликих населених пунктах та убезпечити українців від росту цін», — вважає Олена Ворона.


Для довідки: Група «Агротрейд» — вертикально інтегрований холдинг агропромислового циклу: виробництво, зберігання, переробка та торгівля сільськогосподарською продукцією. Заснований в 1998 році. Холдинг обробляє 70,5 тис. га землі в Чернігівській, Сумській, Полтавській та Харківській областях. Профільні культури — соняшник, кукурудза, озима пшениця, соя, ріпак. Група володіє мережею елеваторів загальною ємністю одночасного зберігання 570 тис. тонн і посідає восьме місце серед найбільших власників елеваторів в Україні.