Думка: Агрокліматичні умови цьогорічної зими сприяють розвитку хвороб і шкідників

17 лютого 2020, 11:20 2216

Аномально тепла зима цього сезону не може не вплинути на стан посівів озимих культур. Тому до наслідків потрібно готуватися вже зараз.

Про це повідомляють фахівці «Інституту здоров’я рослин».

«Фітосанітарний стан посівів дійсно значною мірою залежить від погодних умов. А агрокліматичні умови, що склались у зимовий період цього сезону на більшості територій, сприятимуть розвитку хвороб і шкідників, які будуть загрожувати сільськогосподарським культурам. Тому для збереження врожаю озимих пшениці, ріпаку та інших культур і забезпечення його якості в подальшому важливо провести оцінку фактичного фітосанітарного стану культур у різні фенологічні та календарні строки, а також оперативно зреагувати на виявлені проблеми», — зазначає керівник агробіологічної лабораторії «Інституту здоров’я рослин» Володимир Конограй.

Фітосанітарний моніторинг включає в себе комплексне обстеження, яке дозволяє оцінити фізіологічний стан рослин, ступінь ураження їх хворобами та шкідниками.

А перевага лабораторного аналізу відібраних рослин озимих культур, зазначає вчений, в тому, що дозволяє точно виявити збудників борошнистої роси, септоріозу, кореневих гнилей та інших хвороб, а також ураження шкідниками. Таким чином, знаючи проблему, можна працювати над її вирішенням.

В «Інституті здоров’я рослин» не лише досліджують рослинний матеріал на наявність збудників грибкових хвороб і ураження шкідниками, але й проводять діагностику дефіциту мінерального живлення, виявляють залишкові кількості пестицидів і нематоди. Такий комплексний підхід дозволяє забезпечити повноцінний захист і підживлення молодих посівів.