Думка: Аграріям варто оцінити ризики, пов’язані з вирощуванням сої

08 жовтня 2019, 12:38 1426

Аналітики Rabobank прогнозують, що поголів’я свиней у Китаї скоротиться майже вдвічі. Це може стати одним з чинників впливу на ринок сої, в тому числі і в Україні.

Про це повідомив президент «Українського клубу аграрного бізнесу» (УКАБ), генеральний директор ІМК Алекс Ліссітса на своїй сторінці у Facebook.

«Він зазначив, що пропозиція на ринку свинини в КНР стає все більш обмеженою через африканську чуму. Багато інших азійських країн також уражені хворобою і втрачають значну частину своєї кількості свиней. Ціни на свинину піднімаються на все нові рекордні рівні. Зараз уряд Китаю намагається протидіяти численним заходам. Великі міста також субсидують закупівлю м«яса для простих громадян», — цитує експерт новий прогноз ринку від Rabobank.

Алекс Ліссітса додав, що постійно зростаючий дефіцит на ринку стимулює китайський імпорт свинини. Це особливо піде на користь великим експортерам свинини з Європи, Південної Америки та США.

«Однак, за оцінками аналітиків Rabobank, темпи втрат стада, ймовірно, будуть сповільнюватися в найближчі місяці. Причина полягає в тому, що уряд Китаю вжив чимало заходів для боротьби з африканською чумою. Нагадаю, що Китай є найбільшим у світі виробником та споживачем свинини», — додав він.

Крім того експерти Rabobank прогнозують, що дуже нестабільні ринкові умови, безумовно, триватимуть протягом наступних 3-5 років. Адже Китай не один у цій біді, також сильно постраждав від АЧС В'єтнам. Хвороба також поширюється в Камбоджі, Лаосі та М'янмі. Повідомлялося про подальші спалахи чуми з Південної Кореї та Філіппін. Таїланду також загрожує небезпека, повідомляють аналітики.

«У В'єтнамі близько 25% популяцій свиней можуть стати жертвами АЧС. Подальше зниження на 5% передбачається до 2020 року. Аналітики припускають, що цей дефіцит неможливо компенсувати імпортом, і що весь азійський ринок свинини залишатиметься структурно недостатнім у 2019-2020 роках», — додає Алекс Ліссітса.

Він додав, що ціни відповідно високі й уже деякий час знаходяться на рекордному рівні в Китаї. Крім того, очікується, що м'ясо птиці відіграватиме все більшу роль у закритті м'ясної щілини.

У той же час, за даними Rabobank, очікується, що споживання в Китаї кормів для тварин, таких як соя, в 2019 році впаде на 17%. Однак передбачається, що споживання кормів, можливо, відновиться на 8% до 2020 року, уточнив Алекс Ліссітса.

«Ринок сої, очевидно, буде лихоманити і наступні роки, тому агрокомпаніям треба оцінити всі ризики, пов«язані з вирощуванням сої за класичною технологією в наших погодних умовах, а уряду України в свою чергу варто замислитися, наскільки небезпечні «соєві правки» і наскільки зменшиться виробництво сої в Україні в наступні роки, і як це вплине на виручку від експорту сої», — підсумував президент УКАБ.