Канадські гібриди кукурудзи зміцнять присутність на ринку України

24 лютого 2021, 09:13 3526

Найближчим часом канадські гібриди кукурудзи зміцнять свою присутність на ринку України.

Про це розповіла головний виконавчий директор North American Plant Genetics (NAPG) Клер Коуен.

NAPG — компанія з Онтаріо, яка у співпраці з LNZ Group пропонує українським аграріям насіння під брендом UNIVERSEED. LNZ Group є ексклюзивним дистриб'ютором північноамериканської генетики, а також займається виробництвом насіння в Україні.

Клер Коуен
Головний виконавчий директор North American Plant Genetics (NAPG) Клер Коуен

Клер Коуен звертає увагу, що Україна вирощує величезну кількість кукурудзи. У 2020 р. під цю культуру було відведено 5,5 млн га.

«Складно ігнорувати такий показник», — цитує її The Western Producer. У Канаді, наприклад, сіють менше 2 млн га, і це включаючи кукурудзу на силос.

Але якщо порівнювати показники врожайності, канадські фермери отримують значно більше. Головний секрет — насіння.

«На українському ринку насіння і засобів захисту кукурудзи вже присутні великі гравці. Все ті ж, що працюють і в Канаді», — каже Коуен.

Однак вона зі своїм батьком Джоном, колишнім президентом Hyland Seeds і президентом Канадської асоціації торгівлі насінням, побачили можливість створення незалежного насіннєвого бізнесу в Україні.

«На відміну від Канади, де багато незалежних насінницьких компаній, в Україні це не поширено», — пояснює вона.

Саме це дає можливість використовувати генетичні матеріали селекціонерів з Америки, які великі гравці ринку не використовують.

«Почати бізнес з нуля на іншому кінці світу — непросто. Але ми знайшли надійного партнера — українську LNZ Group», — говорить топ-менеджер канадської компанії. Додає: NAPG вибрала того, хто добре знає клієнтів і місцеві агрокліматичні умови.

Наявність канадського партнера також вигідна для LNZ Group, адже канадські виробники володіють цінними знаннями і досвідом продуктивного вирощування сільгоспкультур.

«В Україні, безумовно, є компанії, які можуть конкурувати щодо урожаю кукурудзи з Онтаріо. Але здебільшого вони мають більш низьку врожайність», — каже Коуен.

NAPG і LNZ Group запустили в Україні свій насіннєвий бренд UNIVERSEED у 2019 р. LNZ Group продає в Україні гібриди кукурудзи, але не генетично модифіковані. Це найкраща генетика від селекціонерів з Канади та США, включаючи незалежних виробників і вчених, що працюють в університетах і установах.

«Багато незалежних заводчиків зосереджені на своєму бізнесі в Канаді та США, тому вони самі не будуть вести бізнес в Україні, — пояснює Клер. — Наша співпраця дає їм доступ на новий ринок».


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua