Індія затягує відкриття ринку для українського яблука

23 червня 2019, 09:15 2902

Ситуація з режимом поставок українського яблука до Індії залишається незрозумілою.

Про це заявив директор Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Федір Рибалко, коментуючи питання можливості поставок українського яблука до Індії після введення мита на яблука з США.

«До початку експортних відвантажень яблука нового врожаю з України залишилося лише трохи більше двох місяців, а ринок яблука Індії, як і раніше, остаточно для України не відкрито. Пробні десять поставок яблука в цьому сезоні були здійснені без будь-яких істотних зауважень, проте індійська сторона так і не дала остаточної відповіді щодо відкриття ринку для української продукції, але Українська плодоовочева асоціація (УПОА) вже займається цим питанням в надії прояснити ситуацію до початку сезону, тому що кількість запитів на поставку українського яблука з боку імпортерів з Індії постійно зростає», — пояснив Федір Рибалко, говориться у повідомленні УПОА.

У свою чергу, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак нагадав, що Індія кілька років тому повністю заборонила імпорт яблука з Китаю, і катастрофи не сталося — імпортери швидко знайшли йому заміну, і обсяг імпорту продовжував зростати. Отже, на його думку, підвищення імпортних мит на яблуко з США призведе до зниження імпорту з цієї країни, але заміна і для цього яблука знайдеться, адже в світі немає дефіциту яблука.

«Чи зможе Україна скористатися цією можливістю — залежить лише від України та українських експортерів. Якщо вони консолідують свої зусилля, вирішать питання доступу до ринку і питання якості продукції, то можуть в наступному сезоні поставити в Індію не менше 10 тис. тонн свіжого яблука», — вважає Андрій Ярмак.

«Звичайно, теоретично Україна могла б поставити в Індію і 50 тис. т, проте потрібно реально дивитися на речі — яблука такої якості, необхідних сортів, необхідного калібру, яке б доїхало до Індії, напевно буде набагато менше. Тим більше, що не менш прибутковим буде експорт яблука в Сінгапур, Малайзію, ОАЕ, Саудівську Аравію та інші країни, з якими ми зараз дуже активно розвиваємо торгівлю свіжими фруктами українського виробництва. У ці країни теж підуть ті ж сорти, що користуються попитом в Індії, і там теж високі вимоги до якості яблука і складна логістика», — говорить Андрій Ярмак.

УПОА також активувала процес лібералізації доступу України до ринку яблук Єгипту, який став одним із ключових для Польщі в сезоні, що минає.