Гуманітарне розмінування сільгоспземель стартувало з Миколаївщини

20 березня 2023, 11:17 1157

Пріоритетне розмінування земель сільськогосподарського призначення розпочали в Миколаївській області.

Про це говориться у повідомленні Міністерства економіки України. 

Як зазначається, на сьогодні в цей регіон спрямовані значні сили зі складу інженерно-саперних підрозділів ЗСУ, піротехнічних підрозділів ДСНС, залучені іноземні оператори. Так, лише від Міноборони в області працює 11 груп розмінування, на цьому тижні до них долучаться ще 9 груп. Від ДСНС у регіоні працює 7 груп.

«Ми маємо зробити все можливе для вирішення у стислі терміни питань щодо організації планового гуманітарного розмінування. Йдеться про створення реєстру територій, які підлягають очищенню, інструментів комунікації та контролю. Будемо  залучати іноземних та вітчизняних операторів, щоб прискорити роботу з розмінування. Пріоритет — сільськогосподарські землі», — зазначила перший віцепрем'єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.

За попередніми оцінками, в 9 областях України (Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська та Черкаська) потребують обстеження та, за необхідності, розмінування (гуманітарного розмінування) понад 470,9 тис. га земель сільгосппризначення. Відтак, за результатами проведення нетехнічного чи технічного обстеження територія, що потребує гуманітарного розмінування, може суттєво скоротитися.

«Передбачається, що першочергово заходи з обстеження та розмінування здійснюватимуться в регіонах, де проблема забруднення територій є найбільш актуальною, а очищення сільгоспугідь — найбільш економічно обґрунтованим», — підкреслили у Мінекономіки.