Держава заборгувала садівникам 255 млн грн

11 вересня 2016, 09:03 2985

Жодної підтримки з боку держави садівники в Україні не отримують. При цьому станом на 1 квітня поточного року заборгованність держави за попередні роки становить 255 млн грн.

Про це в інтерв'ю «Агравері» розповів голова асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крошка.

«Кредитування також садівникам не по кишені — ринок землі не працює, багаторічні насадження як заставу ніхто не бере. Тож роботи у садах підприємці роблять поступово: як тільки з`являються оборотні кошти добудовують та удосконалюють свої підприємства», — говорить він.

У рамках децентралізації у місцевих бюджетах мають з'явитися певні кошти, які можна буде спрямувати на підтримку місцевих фермерів, тож в асоціації сподіваються, що це допоможе галузі.

«Що стосується скасування спецрежиму ПДВ з 1 січня 2017 р., то ми також готуємось до цього. Всі аграрні об`єднання згрупувались довкола цих проблемних питань і виступають за надання аграріям якоїсь альтернативи, замість скасованого єдиного податку. Розроблено певний законопроект, щодо встановлення зниженої ставки ПДВ для деяких агрогалузей, в тому числі і садівництва, на деякі види продукти буде поширюватись ставка мита 7%», — додав Дмитро Крошка.


Для довідки: Асоціація «Укрсадпром» була створена у березні 2016 р. Її засновниками стали 10 найбільших підприємств галузі із 3 областей України. Зараз в асоціацію входить 25 активних членів, асоціація охоплює 143 підприємства.