Експерти розповіли, як збільшити прибутковість зернових колосових

17 серпня 2021, 14:25 2695

Під час Дня поля «7 кроків до збільшення прибутковості колосових» на полігоні аграрних інновацій Digital Field обговорювали способи підвищення рентабельності вирощування зернових колосових ярих та озимих культур на всіх бізнес-етапах: від планування технології до реалізації врожаю, а також демонстрували результати власних досліджень на демополі ярої пшениці.

«Digital Field — це нетиповий і відкритий майданчик для комунікацій. Ми тут не говоримо про ефективність якогось окремого гібриду, препарату чи агрегату, ми говоримо про ефект від комплексних рішень всього виробничого циклу: від аналізу ґрунту до економіки поля», — наголосив СЕО AgriLab Ярослав Бойко.

Керівник відділу науково-технологічного забезпечення AgriLab Володимир Махота зазначив, що аграріям потрібно починати з виявлення можливості та важливості розуміння потенціалу кожного поля.

«Часто трапляється, коли в господарствах технологія вирощування культури на всьому масиві планується як для одного поля. Зрештою вони виходять на заплановану врожайність, але при цьому одне поле дало 6 т/га, інше — 3 т/га, а затрати й на одному, й на другому понесені ті самі», — пояснює Володимир Махота.

Співзасновник компанії Binfield Олексій Грабовський теж наголосив на важливості системного підходу в удобренні зернових колосових.

«Система удобрення складається не тільки з фосфорно-калійних і азотних добрив: потрібно розглядати повний ланцюжок розвитку рослини від підготовки ґрунту до збирання. Розуміючи потребу в живленні на різних фазах розвитку й точно знаючи, які елементи закладені на полі, ми можемо точково впливати на процеси, що відбуваються в рослині. Таким чином, якомога ширше розкриваючи її потенціал», — зазначає Олексій Грабовський.

Фахівці Binfield поділилися цікавими статистичними даними, зібраними на дослідних полях у різних регіонах: обробка насіння біологічно активними речовинами сприяє розвитку кореневої системи та, згідно результатів багаторічних дослідів Binfield, додає 3-5 ц/га; стартові добрива позитивно впливають на зимостійкість, даючи надбавку 7-8 ц/га; внесення азотних добрив перед відновленням вегетації забезпечує додаткові 3-4 ц/га; позакореневе підживлення NPK на критичних фазах: кінець кущення, початок виходу в трубку та на початку молочної стиглості, в середньому дає надбавку 6,5 ц/га.

Також учасники обговорили питання: які сорти зернових колосових культур були найбільш врожайними в цьому сезоні. На думку начальника відділу розвитку продуктів і агросервісу «Зернові культури» «КВС-Україна» Ігоря Давидюка, найбільш врожайними стали ранньостиглі сорти.

Оптимізація витрат на рівні техніки також відчутно впливає на рентабельність виробництва — на цьому наголосив регіональний менеджер ДчП «Амазоне-Україна» Андрій Михайленко.

«Доводилось спостерігати таке: в господарстві працює обприскувач — норма сходиться, гектари дає — все добре, а ефекту від його роботи немає. Зрештою ми побачили, що машина працює з підвищеним тиском. При 3-6 бар форсунки, що стояли на тому обприскувачі, видають краплю 300-500 мкм: вона якісно покриває листову поверхню. В тому випадку тиск в обприскувачі становив 10 бар, а розмір краплі, відповідно, менше 200 мкм, тому внесені ЗЗР не спрацювали... Зараз ми оснащуємо причіпні агрегати телеметрією. Ця система контролює багато функцій: і норми внесення, і наповненість бункера, і робочій тиск… — все це передається на комп'ютер/планшет/смартфон відповідальної особи. Перед початком роботи задається діапазон оптимальних робочих параметрів операції. Якщо вони виходять за рамки — відповідальна особа отримує сповіщення».

Затяжна весна та значні перепади температур у цьому сезоні зумовили низку проблем на зернових колосових культурах, зокрема, це стосується гербіцидного захисту. На це звернув увагу провідний менеджер Bayer Crop Science з розвитку ринку зернових культур у Східній і Центральній Європі, а також в Африці Олександр Кузьмінський. За його словами, в умовах цього року страхові гербіциди були не надто ефективні, через що спостерігалось декілька хвиль бур'янів.

Під час заходу також відбулась демонстрація дронів-обприскувачів XAG: літуна XP 2020, а також R150, що базується на самохідній платформі. Зараз його активно тестують в Україні.

Також спеціалісти Digital Field представили деякі результати дослідів на ярій пшениці сорту КВС АКВІЛОН. Її посів проходив у другій декаді квітня з використанням двох сівалок Amazone Cirus 6003-2CC та Amazone Primera DMC 6000-2C.

Наступний День поля буде присвячений темі кукурудзи, зокрема на полігоні продемонструють результати цікавих експериментів з удобрення та випробування 40 найбільш популярних гібридів силосної та зернової кукурудзи. Відбудеться захід уже 20 серпня. Участь безкоштовна за умови попередньої реєстрації.


Для довідки: Digital Field — перший в Україні онлайн-демополігон аграрних інновацій, створений за ініціативою AgriLab у 2020 році. Це — дослідницький проєкт, спрямований на пошук шляхів оптимізації собівартості виробництва та збільшення врожайності за допомогою сучасних технологій. У 2021 році у межах проєкту закладено 12 демополігонів з різними технологіями посіву, системами живлення та захисту культур. Партнерами Digital Field-2021 є: Agrilab, Amazone, Bayer Crop Science, Binfield, DEFENDA, Drone UA, Fendt, Kverneland, KWS, Limagrain, LNZ Group, Precision Planting, RAGT Semences, Universeed, «АБА АСТРА», «Август-Україна», «Агротерра», «Альбіон».