Експерти розповіли, як підготувати озимі до вдалої перезимівлі

18 жовтня 2021, 11:20 2334

В осінній період аграріям необхідно підготувати озимі зернові та ріпак до вдалої перезимівлі, провівши низку технологічних заходів, спрямованих на підвищення їх зимо- та морозостійкості. Для цього потрібно, щоб культури сформували добре розвинену кореневу систему, і щоб в ній та вегетативних органах синтезувалась достатня кількість кріопротекторів, які захистять живі клітини від пошкодження морозом.

Як зазначають фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK, ріпак озимий може успішно подолати стреси, викликані низькими та мінусовими температурами повітря, у випадку, якщо накопичить достатньо водорозчинних вуглеводів — моно-, ді- та олігоцукрів (у кореневій шийці — 35-40%, а в листках — 15%), амінокислот й інших біологічно активних речовин, що сприятиме його перезимівлі та швидкому відновленню весняної вегетації. Відтак, вони рекомендують восени у фазі 4-6 листків (осіння розетка) позакоренево підживити його унікальним добривом Авангард Гроу Аміно у нормі 1 л/га.

Застосування Авангард Гроу Аміно є важливим технологічним заходом і у забезпеченні успішної перезимівлі озимих зернових культур. Обробку цим добривом фахівці компанії рекомендують провести у фазі 3 листків - кущення. Це дозволить культурі долати наслідки температурного стресу, накопичувати достатньо вуглеводів для вдалої перезимівлі та успішно відновити вегетацію навесні.

Авангард Гроу Аміно проявляє себе як антистресант, імуностимулятор та кріопротектор. Його висока біологічна активність обумовлена унікальним складом, а саме вмістом L-амінокислот — лізину, гістидину, аргініну, аспарагінової кислоти, треоніну, серину, глутамінової кислоти, проліну, гліцину, аланіну, цистину, валіну, метіоніну, ізолейцину, лейцину, тирозину, фенілаланіну (вміст яких складає не менше 120 г/л), а також високо- та низькомолекулярних поліетиленгліколей, бурштинової кислоти, карбонових кислот, полісахаридів; багатоатомних спиртів, біогормонального комплексу та мікроелементів.

Біологічно активні речовини добрива Авангард Гроу Аміно підвищують концентрацію клітинного соку, тобто виступають у ролі осмолітів, зменшуючи утворення позаклітинного льоду, та допомагають витримати низькі та мінусові температури клітинному соку всередині клітин. Амінокислоти та полісахариди, що входять до складу добрива, стають джерелом енергії в зимовий період та джерелом синтезу органічних сполук при весняному відростанні.

Отже, підживлення озимих культур добривами Авангард Гроу Аміно в осінній період — це швидке усунення наслідків різного роду стресів та запорука їх успішної перезимівлі.