Експерти пояснили, навіщо потрібно досліджувати добрива

18 січня 2021, 10:40 1695

Наразі аграрії активно закуповують добрива, насіння та пестициди, тому вже зараз варто розпочати перевірку придбаних агрохімікатів. Особливу увагу слід звернути на добрива — адже нестачу в них елементів або їх заміну візуально визначити неможливо, тут допоможуть лише лабораторні дослідження.

Таку рекомендацію дають фахівці «Інституту здоров’я рослин».

«У 2020 році фахівцями «Інституту здоров’я рослин» було проведено майже 4 тис. досліджень добрив — досліджувалися мінеральні добрива, мікродобрива, добрива на органічній основі та меліоранти, — розповідає науковий співробітник інституту Сергій Сальніков. — І приблизно 4,5% проб не відповідали заявленим якісним показникам. В основному це була нестача тих чи інших заявлених елементів живлення. На жаль, ця сумна статистика вказує на посилення проблеми фальсифікату та недоброякісної продукції у сфері сільського господарства».

Тож щоб у новому році вберегтися від неякісних продуктів, Сергій Сальніков рекомендує вже зараз перевірити придбані добрива в лабораторних умовах. Сьогодні в «Інституті здоров’я рослин» можна дослідити мінеральні, органо-мінеральні, органічні добрива та добрива з мікроелементами на цілий спектр показників. Основні показники, на які варто перевірити придбані добрива, — вміст діючої речовини, волога, густина, лужність, рН тощо.

Для досліджень в інституті застосовуються якісні та кількісні аналітичні, фізико-хімічні методи та атомно-емісійний спектральний аналіз. За результатами аграрій отримує протокол досліджень, в якому зазначається вміст діючої речовини в добриві. Тож замовивши це дослідження, аграрій матиме 100% розуміння, скільки та яких саме добрив він внесе на свої поля.

Крім того, при дослідженні комплексу «ґрунт — добриво» науковці інституту нададуть рекомендації щодо норм застосування добрив, видів добрив та строків внесення, що допоможе аграріям значно заощадити кошти та примножити урожай.