Експерт: Українські фермери не хочуть підлаштовуватися під Європу

05 грудня 2016, 09:15 2446

Українська плодоовочева продукція може бути конкурентоспроможною на ринку ЄС, але більшість українських фермерів не вірять у це.

Про це розповів керівник експортного напрямку ОРСП «Шувар» Роман Мазурак, повідомляється на сайті сільгоспринку.

Але все ж, за його словами, ментальність виробників змінюється. Це дає надію на те, що найближчим часом українська плодоовочева продукція завоює певне місце на ринку ЕС.

«Вже два роки поспіль ми експортуємо свіжу та перероблену плодоовочеву продукцію з України в Польщу. Процес розвитку цього напрямку є дуже складним, і я можу впевнено сказати, що багато проблем безпосередньо пов`язані з небажанням наших виробників підлаштовуватись під вимоги ринку ЄС. Дуже часто фермер відмовляється допрацьовувати свою продукцію відповідно до наших потреб. Йому краще продати врожай за готівку малознайомому перекупнику тут і зараз, ніж будувати довгострокову експортну стратегію. Це кардинально відрізняється від розуміння цього бізнесу в ЄС, де покупець перш за все цінує саме стабільність постачальника, його системний підхід до ведення бізнесу» — розповів Роман Мазурак.

Він також порівняв підхід до експорту польських та українських виробників. За даними Романа Мазурука, щорічно Україна збирає майже в 1,5 раза більше цибулі, ніж Польща. При цьому, десь 100-150 тис. т польські фермери експортують, а це близько 15-20% всього врожаю. Україна ж експортує цибулю лише в сезони з надвиробництвом, коли ціни дуже низькі. При цьому обсяг експорту, в кращому випадку, становив близько 50-60 тис. т, тобто 4-5% від загального валовогу збору.


Для довідки: станом на кінець листопада Україна закрила 10 із 36 квот на поставку продукції в ЄС, ще 15 використано частково.