Експерт: Ціни на лохину просядуть на 10-15%

06 вересня 2018, 11:48 2083

Ціни на популярну ягоду — лохину — протягом 2-3 років просядуть на 10-15%, а з урахуванням невисокої купівельної спроможності українського населення на внутрішньому ринку попит суттєво відставатиме від пропозиції.

Такий прогноз зробив кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора Інституту садівництва НААН України Олександр Ярещенко, інформує ProfiHort.

За його словами, сьогодні Україна входить у ТОП-5 виробників лохини в Європі. При цьому лохина має найбільші темпи зростання попиту серед інших плодово-ягідних культур.

За словами заступника міністра аграрної політики та продовольства України Віктора Шеремета, вирощування лохини — особливо актуальний напрямок для Житомирщини, чиї ґрунти, зокрема, найбільш придатні для ягідництва серед усіх українських. Саме на цей край припадають 45% насаджень лохини, решта — це Волинська, Вінницька, Івано-Франківська області.

Його думку поділяє директор ТОВ «Брусвяна» Ліліана Дмітрієва, яка підтвердила, що Житомирщина обіцяє стати вітчизняним лідером з вирощування лохини та має всі шанси бути площадкою для об»єднання вітчизняних виробників чорниці високорослої.

Окрім цього, Шеремета зазначив, що держава передбачає 70% компенсації вартості обладнання, необхідного для ведення зазначеної фермерської діяльності, до того ж йдеться не лише про вітчизняне обладнання, але й про вживане обладнання, придбане закордоном.

Розповідаючи, як треба постачати продукцію у європейські країни, представник Міністерства сільського господарства Німеччини Андре Пілінг обмовився про запит, що надійшов від німецького імпортера, щодо імпорту 30 т української чорниці та про потенціал кооперації між Україною та Німеччиною, що передбачає постійний розвиток, адже експорт української аграрної продукції виріс до 42% — це приріст на 37% порівняно з 2014 роком.

«Якщо ви хочете експортувати свою продукцію, її треба пристосувати до вимог, що існують на відповідному ринку», — зазначив Андре Пілінг.

Сьогодні, насадження лохини в Україні займають близько 600 га та мають невеликий валовий збір. Водночас незалежні дослідження свідчать про 25-30% чорниці високорослої у структурі насаджень професійних ягідників. Найбільш поширеними сортами у нашій кліматичній зоні є Дюк, Елліот, Блюголд та Аврора. З 2014 року лохина з маловідомої нішевої культури перетворилася на одну з провідних.


Для довідки: Світове виробництво чорниці високорослої зростає у геометричній прогресії. Чорниця високоросла налічує 27 країн-виробників, до того ж 2/3 її виробництва зосереджено в Європі. Іспанія, Німеччина, Португалія, Нідерланди — всі ці країни можуть бути цікавими українському виробникові щодо досвіду й конкуренції на ринку ЄС. Однак, безперечними лідерами з виробництва чорниці високорослої були й залишаються поляки.