Експерт назвала середню собівартість вирощування часнику в Україні

22 грудня 2020, 14:59 3914

При вирощуванні часнику варто говорити не про гроші, а про кількість на гектар, коли ми говоримо про прибуток не менше 6 т/га товарного часнику. І така врожайність має бути з першого року.

Про це розповіла засновниця часникового кооперативу UkrUp Анна Морозова.

«6 тонн повністю закривають питання собівартості, прибутку, посадкових матеріалів на наступний рік, що дає нарощування обсягів і зменшення оптимальної собівартості на гектар, при власному посадковому матеріалі на третій рік вирощування дає собівартість 1 кг часнику на рівні 17 грн. Нижче, ніж 17 грн, ніколи не буде, і все, що вище, — це питання кооперації, маркетингу, просування продукції на ринок», — зазначає Анна Морозова.

За її словами, часниковий бізнес варто починати з аналізу ґрунту, адже на кислих ґрунтах культура не буде рости. Має бути задіяно не менше 2 га, оскільки існують адміністративні та виробничі витрати, рентабельність яких починає відбиватися саме з цієї площі.

«Є такі витрати, які взагалі неадекватні для вирощування до 2 га. Тобто витрати, які накладаються на виробничу собівартість, мають бути оптимальними», — пояснює вона.

«Чи може бути 10 тонн врожаю? Так, може, тому що голівка може бути 3 см і, наприклад, 40 г, а може бути голівка 7 см і 200 г. Це і є питання якості, яка досягається через технологію вирощування. Навіть зараз багато хто не знає про те, що для отримання максимально великого врожаю потрібно відкалібрувати за розмірами часник перед посадкою, тобто саджати великий часник біля великого. І таких лайфхаків досить багато», — зазначає Анна Морозова.

Тому вона радить перед початком вирощування часнику зрозуміти, що це бізнес не на 1 рік. Потрібно знайти інформацію, яка уже є в наявності, познайомитися з господарствами, які вже вирощують, і кооперуватися.


AggroPortal.ua за матеріалами agro-business.com.ua