Експерт: Інвестиції в 1 га лаванди складуть не менше $10 тисяч

21 липня 2019, 08:00 3623

Основні витрати фермера, який хоче вирощувати лаванду, у перший рік йдуть на розсаду. В залежності від схеми саджанці на 1 га обійдуться від $10 тис.

Про це розповів завідувач кафедри рослинництва та садово-паркового господарства Миколаївського національного аграрного університету Олег Коваленко, йдеться у повідомленні Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP).

«Один кілограм насіння лаванди коштує 80-90 тис. грн. Засівати поле насінням дорого. Якщо ж висаджувати розсадою, то витрати залежать від обраного способу посадки. Якщо за схемою 70×1,4 м, то буде використано приблизно 10,2 тис. саджанців на 1 га. Середня ціна одного саджанця $1-3», — розповів він.

За словами Олега Коваленка, на висадку 1 га лаванди треба 4 людини, які працюватимуть протягом 10 днів. За цей час можна все зробити вручну.

«Що стосується збору врожаю, то лаванду можна збирати механізовано, але це доцільно робити, якщо вона у вас висаджена на площі більше 10 га. Якщо ваші насадження на меншій площі, то ніякого резону в залученні механізованої техніки немає», — розповів Олег Коваленко.

Продовжуючи тему технології посадки культури, він зазначив, що лаванду висаджують, роблячи чеки площею від 5 до 10 га. Доріжки 200×400 м або 200×600 роблять через невеликі поля.

«Щодо посадки, то все залежить від площі та догляду за культурою. Якщо у вас будуть посіви під механізоване прибирання, то можна робити посадку 50×1,4 або 70×1,4 м. Але справа в тому, що лаванда розростається досить сильно, і якщо ви її висадите навіть на 1 м, міжряддя закриються на 4 роки, тим самим ви втратите можливість проводити міжрядну обробку навіть мультикультиватором. Якщо висаджувати шириною 1,4 м, то фермеру буде зручно проводити догляд за цими посівами та можна буде закрити частину поля агроволокном або мульчуючою плівкою», — пояснює фахівець.

Ринки збуту, за даними Олега Коваленка, різноспрямовані.

«Можна реалізовувати саджанці, лаванду активно купують для озеленення власних присадибних ділянок, приготування парфумерних виробів, використовують у виноробстві», — розповів він.