Експерт: Азот в нітратній формі неефективний на початку розвитку кукурудзи

06 березня 2019, 16:56 3512

Перші два місяці кукурудза росте дуже повільно. У цей час слід вносити азотні добрива у верхні шари ґрунту.

Про це розповів менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group, к.с.-г.н., Олександр Хмелюк, говориться у повідомленні компанії.

«До фази 8 листків (ВВСН-18) кукурудза поглинає незначну його частину — близько 2%. Максимальна кількість азоту буде засвоєна у період від викидання волоті (ВВСН-51) до трьох-чотирьох тижнів після цвітіння (ВВСН-70-71)», — пояснив він.

На думку експерта, удобрення азотом потребує найбільшої уваги саме у період максимального засвоєння, коли його внесення обмежується висотою рослин та ризиком відсутності вологи у верхньому шарі ґрунту.

«Азотні добрива містять різні форми азоту: нітратну, амонійну та амідну. Коренева система рослин здатна поглинати лише нітратну та амонійну. Амонійна форма азоту краще поглинається рослинами на лужних ґрунтах, натомість нітратна — на кислих. Це слід враховувати під час підбору добрива. Також слід пам'ятати, що в ґрунті утримується лише амонійна форма, тоді як нітратна з часом вимивається. Амідна форма легко переходить в амонійну за 2-4 дні», — додав Хмелюк.

Вибір добрива та часу внесення має важливе значення для зменшення втрат азоту в результаті вимивання.

Промивання нітратного азоту у різних періодах його внесення.
Промивання нітратного азоту у різних періодах його внесення.

«Отже, використання великої кількості нітратної форми азотних добрив на початкових етапах розвитку кукурудзи буде недоцільним. Більш ефективним буде використання добрив із вмістом нітратної 20-25%, амонійної і амідної 80-75% (КАС), або чистої амідної (карбамід) чи амонійної (безводний аміак, аміачна вода) форми у повному обсязі. Нітратно-амонійна (аміачна селітра) або нітратна (кальцієва селітра) форма добрив більш ефективна при прикореневих підживленнях у зонах достатнього зволоження», — пояснив він.