Дві області України збільшили урожайність кукурудзи попри складні погодні умови

20 листопада 2020, 08:00 3018

Урожайність кукурудзи по всій країні у 2020 р. в середньому зменшилась на 28% — до 5,11 т/га.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Як зазначається, найбільше врожайність зменшилася на центральній та північній території України, зокрема: Кіровоградська область — на 55%, Черкаська область — 52%, Дніпропетровська область — 48%, Миколаївська область — 40%.

Але є області, в яких попри всі негаразди врожайність майже не змінилась або навіть виросла в порівнянні з минулим роком: Чернігівська та Сумська області (+5% та +9% збільшення врожайності відповідно).

В УКАБ підкреслюють, що дані Держстату про хід польових робіт підтверджують попередній прогноз збору кукурудзи на рівні 29,4-29,5 млн т.

Збір урожаю майже закінчився в більшості південних областей України, і в той же час досі триває в північних, центральних та західних областях, де ще залишається зібрати від 20% (Полтавська, Сумська) до 80% (Львівська) посівних площ. Зважаючи на сніг, що випав майже по всій території України, процес збору врожаю дещо ускладнюється, тому існує певна ймовірність того, що не все буде зібрано.

«Цей рік видався складним для аграріїв України, посушливі погодні умови навесні та влітку призвели до того, що в більшості областей спостерігалася нестача вологи в ґрунті, через що відбувалося передчасне висихання і дозрівання рослин. Дощі та складні погодні умови восени під час активного збору врожаю призвели до зупинки або відтермінування збору. Всі ці фактори спричинили зменшення сукупного врожаю кукурудзи та інших культур в Україні», — пояснює аналітик УКАБ Іван Колодяжний.