Думка: Садам більше зашкодять весняні заморозки, ніж зимові морози

18 січня 2020, 09:19 3170

Аномально тепла зима в Україні може істотно позначитись на озимих зернових, а ось садам і ягідникам наразі немає чого боятися.

Про це в коментарі SEEDS розповів керівник діагностичного центру захисту рослин «Агроаналіз» Вадим Дудка.

«Що стосується садів і ягідників, то поки що підстав для зменшення оптимізму немає. Бо на відміну від ситуації місяць тому, ми нарешті отримали стійко мінусову ніч. І в цій ситуації (незважаючи на плюсову температуру вдень) поки що вихід зі стану спокою може загрожувати хіба що дуже окремим культурам (наприклад, деяким південним сортам фундука).

Черешня, персик, а тим паче яблуня і груша поки знаходяться в стані спокою і при збереженні мінусових нічних температур (що поки обіцяють прогнози до 5 лютого) повинні в ньому залишатися», — розповів Вадим Дудка.

Він зазначив, що подальший розвиток подій визначити наразі неможливо, оскільки жодних виразних прогнозів на середину лютого ще немає. Але 30-річний досвід підказує, що в цьому році українським садам швидше загрожуватимуть весняні заморозки, ніж зимові морози.

«Що стосується овочів (озима цибуля і озимий часник), то ситуація достатньою мірою аналогічна. Ми контролюємо приріст цих культур на наших полях, і хоча вони у нас аномально розвинені, як для зими (10-15 см висота пера на озимій цибулі і 13-16 — на деяких сортах часнику), проте за останні три тижні не додалося ані міліметра.

Так що і тут, якщо збережеться обіцяний прогнозом нічний мінус протягом місяця, при середньодобовій температурі, близькій до нуля, все має бути гаразд», — переконаний експерт.

Складніша ситуація, на його думку, з озимими зерновими. Однак їм наразі загрожують не самі аномальні температури, а пов’язаний з ними дефіцит вологи в ґрунті.

«Все стало ще гірше, і велика частина центральної, південної та східної України отримала всього 25% норми опадів.

І якщо опиратися на діючий нині прогноз до 5 лютого — особливого поліпшення і не передбачається. І це все накладається на той факт, що і в період посіву озимих зернових забезпеченість полів продуктивною вологою була помітно нижчою від норми», — нагадує Вадим Дудка.