Дощі пошкодили близько 7 тис. га зернових в Запорізькій області

29 червня 2021, 09:05 5402

Кількість та якість зернових в Запорізької області втрачається через дощі. Аграрії зазначають, що таких опадів під час визрівання колосу не бачили 10 років.

За інформацією заступника директора Департаменту агропромислового розвитку Запорізької ОДА Олександра Ясинецького, із 945 тис. га сільгоспугідь області зернові пошкоджені на площах до 7 тис. га, повідомляє Суспільне.

«У нас зараз пошкоджено понад 6 тис. га різних культур. Озима пшениця — до 4 тис. га, вилягла, знищена градобоєм, вітрами, вимокла — це все разом. Але позиція міністерства однозначна — господарі повинні страхувати свої посіви. А щодо закупівельних цін, то тут можуть бути заключені меморандуми між власниками елеваторів із міністерством АПК»,  зазначає Олександр Ясинецький.

«За один день місячна норма дощів випала на нашій території. І таких днів було 5-10 в один місяць. Ми зараз бачимо внаслідок погодних умов вилягання пшениці у господарстві десь близько 10%», — розповідає заступник директора фермерського господарства «СВ-Агро» Валентин Вайло.

За його словами, в цьому році розраховують зібрати 50-60 ц\га. Там, де полям завдала шкоди негода, колос підійматиме сільгосптехніка.

«Є в нас приспособи на жатках — стеблепідйомники, які можуть підняти це зерно. Спробуємо максимально його зберегти, але розуміємо, що втрати все одно будуть. А друге: при надлишку вологи ми втрачаємо класність пшениці», — зазначає Валентин Вайло.

В сільгосппідприємстві «Укр-Літ-Агро», на полі площею в 120 га злива звалила пшеницю десь на 90%. За словами директора підприємства Сергія Шарапова, пшениця фактично, лежить на землі, і збираючи врожай, її важко буде підняти. Втрати будуть до 40-50%.

«Спека, що змінила дощі, погіршить стан зернових культур. Волога з землі буде випаровуватися і колос почне хворіти на грибкові хвороби. Звісно, зерно стане непридатним для вживання. На фураж його можна буде пустити тільки за умов мінімальної кількості грибка на колосі», — зазначає Сергій Шарапов.