Digital Field: гібриди силосного напряму та програмні рішення

01 вересня 2021, 14:12 2405

Під час Дня поля Digital Field «Кукурудза: результат на максимум!» насіннєві партнери Digital Filed представили 16 гібридів кукурудзи силосного напрямку вирощування, а заразом — і цікаві програмні рішення.

Про це повідомляє прес-служба компанії AgriLab.

На полігоні аграрних інновацій LNZ Group представила 5 гібридів силосної кукурудзи (ФАО 260-420). Це різні продукти північноамериканської селекції, які об’єднані кількома спільними властивостями. 

«Головна фішка цих гібридів — велика кількість листків над качаном: у S2610/EXPG600 (ФАО 260) — 6-8 листків, у S4210 (ФАО 420) і S4211/EXPG607 (ФАО 440) — до 14, — відзначає менеджер із розвитку агротехнологій Північно-Східного регіону LNZ Group Віталій Брашован. — Площа листової поверхні силосних гібридів UNIVERSEED™ на 10-30% більша, ніж у інших гібридів аналогічної групи стиглості. Ще одна перевага — м’яке стебло, а отже, нижче навантаження на комбайн. Крім того, наші гібриди мають борошнистий тип зерна. В нього м'яка структура, тож воно краще подрібнюється в комбайні, краще змішується з силосом, і, як результат, ферментація проходить на порядок швидше. Це ключові моменти, що відрізняють наші силосні гібриди з-поміж інших».

Пропозицію силосної кукурудзи селекції KWS на Digital Filed складають сім гібридів, з яких три належать до нової лінійки BEST4MILK та характеризуються потужною листостебловою масою, ремонтантністю, високою перетравністю НДК та високим вмістом крохмалю. На одному з них, гібриді КВС ІНТЕЛЕГЕНС (ФАО 380), дослідили вплив густоти стояння на урожайність. «Ми посіяли гібрид КВС ІНТЕЛЕГЕНС із нормами висіву 55,70 та 85 тис./га і вирішили перевірити, як впливає різна густота на урожайність та відсоток качана в загальній масі, — розповідає агроном-консультант Департаменту кукурудзи та соняшнику ТОВ «КВС-УКРАЇНА» Олег Лога. 

Фактично отримано продуктивних рослин на першій нормі висіву — 50 тисяч, другій — 60 тисяч, і третій — 70 тисяч. Проаналізувавши стан рослин на кожній густоті та обрахувавши біологічну урожайність, було встановлено, що при густоті стояння 50 тис. рослин/га урожайність складає 46 т/га, при густоті стояння 60 тис. рослин/га — 45 т/га і при густоті стояння 70 тис. рослин/га — 44,5 т/га. При цьому частка качана в зеленій масі найвища при найменшій густоті стояння — 50 тис. рослин/га та становить 38%, і це означає, що силос найвищої якості можемо отримати при меншій густоті стояння. Частка качана при другій і третій густоті стояння становила 37% та 35% відповідно.

Наступна подія на полігоні аграрних інновацій Digital Field відбудеться у вересні й буде присвячена соняшнику та остаточним результатам дослідів на зерновій кукурудзі.


Для довідки: Digital Field — перший в Україні онлайн-демополігон аграрних інновацій, створений за ініціативою AgriLab у 2020 році. Це — дослідницький проєкт, спрямований на пошук шляхів оптимізації собівартості виробництва та збільшення врожайності за допомогою сучасних технологій. У 2021 році у межах проєкту закладено 12 демополігонів з різними технологіями посіву, системами живлення та захисту культур. Партнерами Digital Field-2021 є: AgriLab, Amazone, Bayer Crop Science, Binfield, DEFENDA, DroneUA, Fendt, Kverneland, KWS, Limagrain, LNZ Group, Precision Planting, RAGT Semences, UNIVERSEED, «АБА «АСТРА», «Август-Україна», «Агротерра», «Альбіон».


Валентина Оврес, AgroPortal.ua