Бобові в Україні подешевшали через введення мит в Індії

28 грудня 2017, 08:00 4298

Українські виробники бобових вже відчули негативний вплив підвищення Індією мит на ввезення бобових культур.

Про це заявив спеціаліст із закупівель «Української зерноторгової компанії» Олексія Бондаренко, повідомляє Landlord.

За його словами, після підвищення Індією мит на горох до 50%, закупівельні ціни на горох в Україні зменшилися в середньому на 15-17% - до 5500 грн/т.

«Це майже на рівні його собівартості. Дрібні й середні виробники не хочуть продавати товар за цими цінами. Вони притримують горох «до кращих часів», — зазначив він.

Також зазначається, що знизилися ціни на білу та червону квасолю на внутрішньому ринку України. Так з початку грудня за даними Шувар-інфо ціни на ці продукти впали від 4 до 8 гривень за кілограм.

За словами директора консалтингової компанії «УкрАгроКонсалт» Сергія Феофілова, подальша ситуація з цінами на бобові буде залежати від того, як швидко трейдери знайдуть нові ринки збуту. Серед можливих претендентів експерт називає країни Африки та Близького Сходу.

«За кілька останніх сезонів фермери, які насправді є ключовими постачальниками нішевих культур, звикли до високого рівня маржі на зернобобові. Вони не поспішатимуть і не продаватимуть продукцію за безцінь», — упевнений Сергій Феофілов.


Для довідки: в грудні уряд Індії затвердив підвищення до 30% митних зборів на імпорт в країну нуту і сочевиці. У листопаді 2017 р Індія також підвищила митну імпортне мито на горох до 50%.