Агрономи рекомендують заходи, які допоможуть вберегтися від втрат майбутнього врожаю

09 червня 2020, 10:40 2517

Дощі, які пройшли по всій території України, та поступове підвищення температури повітря створюють сприятливі умови для появи та швидкого росту бур’янів. Особливу загрозу вони наразі становлять для кукурудзи, адже ця культура є недостатньо конкурентоспроможною щодо сегетальної рослинності до 10-го листка. І за неефективного та несвоєчасного її контролю сільгоспвиробники ризикують втратити від 20% до 70% майбутнього врожаю.

Про це попереджають експерти компанії UKRAVIT.

«Гідротермічні умови весняно-літнього періоду поточного сезону сприяли появі сходів та швидкому росту в посівах сільгоспкультур однорічних і багаторічних злакових і дводольних бур’янів, — зазначає керівник агрономічного департаменту компанії UKRAVIT Олександр Мигловець. — Так, уже зараз агрономи нашого департаменту в різних регіонах України відзначають як появу, так і переростання в посівах кукурудзи таких шкодочинних видів, як мишій (види), пирій повзучий, просо куряче, лобода біла, щириця, амброзія, гірчак, падалиця соняшнику. Тому, щоб забезпечити кукурудзі безконкурентний простір для росту та розвитку і вберегтися від потенційних втрат майбутнього врожаю, необхідно в поточному сезоні застосувати післясходові гербіциди».

Олександр Мигловець радить віддати перевагу системному гербіциду Міладар Дуо, який завдяки поєднанню двох діючих речовин із різних хімічних груп високоефективно знищує максимально широкий спектр бур’янів у посівах кукурудзи і при цьому не проявляє фітотоксичності до культурної рослини.

«Нікосульфурон, що входить до складу препарату, припиняє поділ клітин шляхом блокування процесів, які відповідають за біосинтез основних амінокислот. А мезотріон блокує дію рослинних ферментів, які беруть участь у синтезі каротиноїдів, і бур’яни припиняють фотосинтез, втрачають зелений колір та гинуть», — пояснює Олександр Мигловець.

За його словами, Міладар Дуо надійно знищує широкий спектр однорічних дводольних і злакових видів бур’янів, у тому числі й стійких до гербіцидів групи 2,4-Д, сульфонілсечовин, триазинів тощо. Крім того, він є рішенням №1 для контролю злісного бур’яна — ваточника сирійського. А за рахунок мезотріону має здатність проявляти пролонговану ґрунтову активність і стримувати наступні хвилі сходів дводольних бур’янів.

Також експерт звертає увагу, що великою перевагою препарату є широке «технологічне вікно» його застосування — від 3 до 8 (10) листків кукурудзи, що дозволяє ефективно знищувати бур’яни навіть на пізніх фазах росту культури. Рекомендована норма витрати — 1,25-1,5 л/га. Максимальні норми використовують за високого ступеня забур’яненості посівів, наявності багаторічних видів та у випадку перерослих дводольних бур’янів. Обов’язково необхідно застосовувати із ПАР Тандем (0,15%).