Агрофірма Колос розробила власну систему землеробства

07 листопада 2019, 09:07 2813

ТОВ «Агрофірма «Колос» щороку виробляє близько 40 тис. т компосту на основі використання гною ВРХ, сапропелю, дефектної грязі та торфу, які вносяться у землю в якості добрив. Це допомагає не лише підтримувати рівень органічної речовини, а й збільшувати її кількість. Рівень вмісту гумусу на території господарства становить 3,53-4,22%. 

Про це розповів керівник ТОВ «Агрофірма «Колос» Леонід Центило під час сьомого тренінгу Польової школи фермера, що пройшов у Сквирському районі на Київщині.

«Моя велика мрія — щоб люди харчувалися здоровими продуктами. А це залежить від стану ґрунтів. Тому ми розробили підхід для збереження родючості ґрунту: правильний вибір сівозмін, сортів і гібридів сільгоспкультур, екологічні методи боротьби з фітопатогенними мікроорганізмами, шкідниками і бур«янами, застосування органічних добрив», — розповів Леонід Центило.

За словами генерального директора ТОВ «Трейд-Агрохім» Леоніда Ківерського, ще одним важливим компонентом для збереження родючості ґрунту є покривні культури.

«Будь-який обробіток ґрунту, який залишає 30% решток покривних культур, можна вважати ґрунтозахисним. Звичайно, кращий результат можна прослідкувати, залишаючи на полі 60-70% решток, вони захищають ґрунт від вітрової та водної ерозії, а також створюють мікроклімат для біоти. При мінімальному обробітку формуються вертикальні та горизонтальні мікропори, які сприяють збереженню вологи», — розповів Леонід Ківерський.