Аграріям пропонують ефективні рішення для контролю кліщів у посівах сої

12 липня 2021, 10:45 2104

Кліщі — небезпечні шкідники, які за сприятливих гідротермічних умов можуть призводити до втрати суттєвої частки врожайності сої. Підвищені температури повітря та відносно низька вологість у сезоні-2021, які наразі панують у більшості регіонів України, сприяють розмноженню та крайовому заселенню в цій культурі павутинного та туркестанського кліщів, а також комплексу інших небезпечних шкідників.

Про це повідомляють фахівці компанії UKRAVIT та рекомендують приділити акарицидному та інсектицидному захисту сої особливу увагу.

«Як відзначають наші менеджери з технічної підтримки із різних областей, наразі посіви сої в більшості регіонів вирощування поступово заселяють та пошкоджують кліщі; локально відзначається поширення попелиць, трипсів, гусениць акацієвої вогнівки, совки-гамми тощо, — розповідає керівник агрономічного департаменту UKRAVIT Олександр Мигловець. — Особливо шкодочинними кліщі є за посушливої, спекотної погоди, яка зазвичай припадає на фазу середини цвітіння-формування бобів. У цей період рослини продукують більше асимілянтів, відповідно, є більш привабливими для шкідника. За відсутності заходів контролю та в роки спалаху кліщі можуть пошкодити до 90% рослин».

Для ефективного контролю кліщів та інших шкідників у посівах сої Олександр Мигловець рекомендує обрати потужний трикомпонентний інсекто-акарицид Антикліщ Макс (піриміфос-метил, 200 г/л + піридабен, 150 г/л + ацетаміприд, 50 г/л). Піриміфос-метил — фосфорорганічна діюча речовина, яка сприяє накопиченню ацетилхоліну в тканинах нервової системи шкідників, що призводить до порушення функцій різних органів та отруєння всього організму. Піридабен — акарицид контактної дії для контролю кліщів на всіх стадіях розвитку, що володіє швидким паралізуючим ефектом і тривалим періодом захисної дії. Ацетаміприд — системний інсектицид, який володіє контактною та кишковою дією; він блокує передачу нервового імпульсу через синапс, в результаті чого шкідник гине від сильного нервового перезбудження. 

Препарат контролює кліщів, а також комплекс супутніх шкідників сої. Він діє проти всіх стадій розвитку кліща — яйце, личинка, німфа, доросла особина, а також забезпечує високу ефективність проти шкідників, які мають приховані етапи розвитку. Препарат сумісний з іншими пестицидами та агрохімікатами і може використовуватись в антирезистентних програмах захисту.

Крім того, Олександр Мигловець зазначає, що у новому агросезоні компанія планує виводити на ринок інноваційний інсекто-акарицид Ескаліп (абамектин, 30 г/л + спіродиклофен, 200 г/л), який має ряд переваг порівняно з конкурентними продуктами. Абамектин у його складі — контактна діюча речовина з чітко вираженими трансламінарними властивостями. Вона стимулює вивільнення гамма-аміномасляної кислоти, яка виступає інгібітором передачі нервових імпульсів, в результаті чого у шкідників відбувається параліч, вони припиняють живлення і через декілька діб гинуть. А спіродиклофен — контактна діюча речовина, що блокує ацетил-КоА карбоксилазу – ключовий фермент синтезу жирних кислот. Спіродиклофен високотоксичний для яєць, личинок і німф кліщів, а також впливає на дорослих самок, порушуючи їхню фертильність.

Препарат високоефективно контролює широкий спектр різних видів кліщів, а також попелиць у посівах сої. А різні механізми дії дозволяють ефективно контролювати види кліщів, які набули резистентності до інших акарицидів. За рахунок фізико-хімічних властивостей діючих речовин Ескаліп забезпечує одночасно швидкий «нокаут-ефект» і тривалий період захисної дії. Крім того, він порівняно з іншими акарицидами володіє трансламінарною активністю, що дозволяє знищувати кліщів на нижній частині листа, де вони найбільше локалізуються.

Важливою перевагою препарату в мінливих умовах агросезону-2021 є його мінімальна залежність від погодних умов — температури повітря, опадів, вологості повітря, сонячного випромінювання тощо, порівняно з іншими конкурентними препаратами. При цьому він характеризується високою ліпофільністю (здатністю проникати через воскові нальоти) та надзвичайно тривалою фотостабільністю (період напіврозпаду під впливом ультрафіолету).