Аграріям пропонують ефективне рішення проти осінньої забур’яненості озимих

26 жовтня 2020, 11:15 1970

Погодні умови, що останнім часом склалися майже на усій території України, сприяли росту не лише озимих зернових культур, а й бур’янів. Уже зараз відзначаються сходи та інтенсивний ріст у посівах озимини таких видів, як талабан польовий, грицики звичайні, підмаренник чіпкий, падалиця соняшнику та ріпаку й багатьох інших.

Про це повідомляють співробітники агрономічного департаменту компанії UKRAVIT.

Тому, щоб уникнути високого ступеню осінньої забур’яненості, та щоб культурні рослини одержали все необхідне для повноцінного росту і розвитку, в оптимальному стані увійшли на перезимівлю, перезимували й відновили вегетацію навесні, у компанії UKRAVIT рекомендують подбати про створення безконкурентного середовища для посівів з осені.

«Хоча осіння гербіцидна обробка в Україні малопоширена, вона є дуже важливою складовою інтенсивної технології вирощування озимих зернових культур: своєчасно внесені високоефективні гербіциди дозволяють усунути конкуренцію за світло, вологу, простір та елементи живлення для культурних рослин, що прямо впливає на закладання потенціалу їхньої врожайності, особливо на добре сформованих посівах або на посівах із ранніми строками посіву, — відзначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. — Крім того, контроль бур’янової рослинності з осені має ряд суттєвих переваг: спільно із культурною рослиною не перезимовують зимуючі та озимі види бур’янів, що гарантує аграрієві використання, в першу чергу, азотних добрив у ранній весняний період озимими зерновими; можлива відсутність весняної гербіцидної обробки; вища біологічна ефективність препаратів за рахунок обробки по неперерослим видам тощо».

N.B. UKRAVIT пропонує надійний захист ріпаку озимого від комплексу шкідників

Крім того, наголошує фахівець, особливу увагу необхідно звернути на зимуючі види бур’янів. Їхні сходи з’являються восени і зимують, а навесні поновлюють вегетацію раніше, ніж культурна рослина. Тому конкуренція за життєво необхідні ресурси розпочинається задовго до відновлення вегетації озимих зернових. І якщо не вирішити проблему забур’яненості в осінній період, на максимальній рівень урожайності можна не розраховувати.

Для ефективного контролю широкого спектру однорічних і деяких багаторічних дводольних видів бур’янів, у тому числі стійких до сульфонілсечовин, Олександр Мигловець рекомендує використати в поточному сезоні післясходовий гербіцид Вейрон (флуметсулам, 120 г/л + флорасулам, 80 г/л). Флуметсулам і флорасулам у його складі — діючі речовини системної дії, що блокують фермент ацетолактатсинтазу — ключовий ензим біосинтезу незамінних амінокислот. Гербіцид швидко переміщується всередині бур’янів до місць найбільшої меристематичної активності — точок росту — і припиняє поділ клітин, ріст пагонів і кореневої системи.

N.B. Експерт: При несвоєчасному контролі хвороб можна втратити до 10% врожаю озимих

Вейрон є надійним рішенням для контролю підмаренника чіпкого, маку-самосійки, волошки синьої, талабану польового, кучерявця Софії, а також падалиці соняшнику (звичайної, стійкої до трибенурон-метилу, імазамоксу та імазапіру) та ріпаку. При цьому він не має післядії на наступні культури в сівозміні. Ще одна перевага — надзвичайна «м’якість» до культурних рослин. Крім того, препарат є чудовим баковим партнером для протизлакових гербіцидів, тож його застосування дозволяє захистити посіви від максимально широкого спектру сегетальної рослинності.