Адаменко: Посуха зробила свою «чорну справу» — пізні культури не дадуть топового врожаю

21 липня 2017, 12:07 4263

Україна  нинішнього року потерпає від мінливості клімату, яка по повній проявилась в негативних стихійних явищах.

Про це в ході онлайн-конференції розповіла начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко.

За її словами, ще в квітні-травні в Україні були зафіксовані рекордні заморозки, які пошкодили плодові, ягідні, овочеві та інші культури. Легенький морозець спостерігався навіть на початку червня в Сумській області — явище, яке зафіксовано вперше.

На сьогодні, як розповіла Тетяна Адаменко, температурний режим вцілому близький до кліматичної норми. Але відбуваються надзвичайні коливання. Наприклад, 1 липня в Україні спостерігались колосальні перепади температур, коли о 12 годині було +28, а о 15-17 годині вже +10.

«Все це супроводжувалось стихійними явищами: град, зливи, шквали, мікросмерчі. Тоді найбільше постраждали Київська і Черкаська область. Вони до цього часу підраховують збитки. Є такі поля, де не видно навіть, що там росло — кукурудза, соняшник», — говорить метеоролог.

Крім того, на урожайність абсолютно всіх культур вплинула посуха.

«Вона притаманна нашому клімату, і спостерігається практично щороку. Але цьогоріч посуха була дещо нестандартною, її центр перемістився на територію Київської області — тут за 60 останніх років спостережень випала найменша кількість опадів в Україні. Навіть в Херсонській області випало на 40% опадів більше, ніж в Київській», — розповідає Тетяна Адаменко.

Липневі дощі, які відбулись в Україні, дещо пом«якшили ситуацію, але свою «чорну справу» посуха уже зробила і для пізніх культур — соняшника, кукурудзи — вони вже не дадуть топового урожаю.

«При цьому в західних областях все дуже добре — зволоження прекрасне, температура в межах норми, і ці регіони дадуть гарний урожай», — підсумувала експерт.