Вінницька птахофабрика відзвітувала, що у них з екологією

04 липня 2018, 13:55 5343

Агрохолдинг МХП 3 липня межах екологічного прес-туру показав представникам національних ЗМІ  «Вінницьку птахофабрику» в Ладижині.

Відвідувачі отримали доступ до очисних споруд підприємства і побували на біогазовому комплексі, що знаходиться на фінальному етапі  будівництва, говориться у повідомленні компанії.

«МХП — компанія, яка дотримується принципів сталого розвитку і турбується про екологічну безпеку своєї діяльності. Нещодавно холдинг відчинив двері представникам ЗМІ і показав, як найбільша в Україні птахофабрика може переробляти понад 900 тонн м'яса птиці за добу і не шкодити довкіллю», — говориться у повідомленні.

Відвідувачі ознайомилися з діяльністю підприємства і змогли оцінити її масштабність. Вони мали змогу пересвідчитися в екологічності діяльності підприємства: побували на виробництві, побачили, де та за яких умов зберігається курячий послід, дізналися принцип функціонування біогазового комплексу та побачили цех утилізації відходів. Відвідувачам відкрили доступ до очисних споруд птахофабрики, де головний еколог МХП розповів про їхню ефективність та надійність.

«Система очищення в нас повністю автоматична. Ми працюємо за системою SCADA, яка керує всім процесом. Кожен аеротенк наповнюється в свою чергу. Два оператори стежать за процесом на випадок, якщо стався збій або виникла аварійна ситуація», — розповів головний еколог МХП Олександр Семенець.

За його словами, після біологічної очистки стічні води надходять до випускного резервуару, де чекають своєї черги для доочищення. З випускного резервуару стічні води потрапляють до піщаних фільтрів для механічної доочистки та дефосфотації стоків. Потім — до вугільних для біологічного доочищення. Після вугільних фільтрів стоки знезаражуються і випускаються в річку Південний Буг.

«На випадок аварійної ситуації в нас є три резервуари по 50 тис. м3 кожний. Це дає нам змогу 3-4 тижні працювати без очищення в накопичувальному режимі. Тож, надійність системи гарантована», — додав Семенець.

Також зазначається, що державний нагляд за підприємствами МХП здійснює санітарно-епідеміологічна служба та обласні державні екологічні інспекції. Внутрішній — проводять штатні екологи підприємства. На всіх етапах виробництва підприємства дотримуються вимог законодавства України і міжнародних стандартів, що підтверджується висновками відповідних контролюючих служб та аудиторськими звітами.

«Наша птахофабрика — найбільша в Україні та друга за розмірами в Європі. Однак ми не збираємося зупинятися. Ми йдемо вперед, нарощуємо виробництво, встановлюємо нове обладнання. Якщо у 2017 році ми випустили 280 тис. тонн м'яса птиці, то в 2020 році ми зможемо досягти продуктивності в 560 тис. тонн. Таких показників не має жодне підприємство у світі», — зауважив виконавчий директор ТОВ «Вінницька птахофабрика» Ігор Лещенко.

За його словами, окремим напрямом є соціальна діяльність підприємства. Тільки у 2017 році  на соціальний розвиток громад було виділено більше 25 млн грн. Крім цього, компанія активно впроваджує енергоощадні рішення.

«Спорудження біогазового комплексу — це не лише важливий елемент в ланці вертикальної інтеграції, а, насамперед, значний біологічний чинник. Курячий послід раніше вносили як цінне добриво в ґрунт з максимальною нормою 20 т/га. Після переробки на біогазовому комплексі цей об'єм може зрости до 100 т. А це дає змогу значно ефективніше використовувати наявні ресурси», — розказав Лещенко.