Урожай в Агропродсервісі: кукурудза порадувала, цукровий буряк — засмутив

10 січня 2021, 09:29 3392

Суха прохолодна весна, затяжний період дощів, нерівномірно великі опади й мокра осінь 2020 р. відбилися на урожаї компанії «Агропродсервіс».

Про це розповів генеральний директор компанії Андрій Баран, йдеться у повідомленні на сайті підприємства.

«Загалом у компанії валовий збір перевищив 200 тис. т зернових, зернобобових і кукурудзи. Це на рівні прогнозу. Правда, ми дещо недоотримали ранніх зернових, особливо постраждав ярий ячмінь. Трохи нижчою була врожайність озимої пшениці й гороху. Маємо непоганий урожай ріпаку», — зазначає він.

На думку гендиректора компанії, вищою могла бути врожайність соняшнику, але його збирання випало на дощовий жовтень, тож отримали трохи більше ніж 3 т/га.

«Але попри все, радіємо рекордному врожаю кукурудзи… Якщо традиційно збирання качанистої починали в кінці вересня, то тепер — у середині жовтня. Їй не вистачило сонячного тепла. Якщо торік вологість кукурудзи становила 22-23%, то цього року — у середньому 30%. А отже, додаткові затрати пішли на досушування зерна. Благо, що частину газу змогли купити ще за дешевшу ціну.

І все ж завдяки качанистій ми вирівняли зернофуражний баланс. Урожайність кукурудзи, яку виростили на понад 7000 га, склала 10,5 т у заліковій вазі, а такі відділення, як Настасівське, матиме більше 12 т, «Росохуватець» у Козівському районі — більше 11 т/га», — ділиться Андрій Баран.

Найболючішим для «Агропродсервісу» цьогоріч виявився сегмент цукрових буряків, які знову таки через несприятливі погодні умови вродили недостатньо.

«На площі майже 3800 га на круг маємо по 54 т, хоча очікували 60 т. До того ж, уперше останніми десятиліттями цукристість солодких коренів нижча за базову. На жаль, така ж ситуація по всій Західній Україні. Інша частина країни потерпіла від засухи, багато компаній відмовляються вирощувати цукрові буряки. І, як наслідок, на ринку відчутно зросла ціна на цукор. Але навіть за таких складних умов ми й надалі вирощуватимемо буряки, оскільки це робота наших людей, цукрових заводів, бюджетні надходження й забезпечення краян стратегічним продуктом», — запевняє Андрій Баран.

Він також зазначив, що оскільки хліборобам не вдалося в оптимальні строки зібрати попередні культури, посівна була напруженою.

«Посіяли майже 6 тис. га озимини. 2 тис. га недосіяної озимої пшениці плануємо компенсувати ярою. Але треба сказати, що цього року ми отримали кращі сходи, ніж минулого. Орієнтовно 70 % у дуже доброму стані.

У відмінному стані озимий ріпак, який посіяли на всіх запланованих площах. Сподіваємося на хороший результат, адже минулими роками була погана схожість. Тепер такої проблеми немає, тож у майбутнє дивимося з оптимізмом», — підсумував Андрій Баран.


Для довідки: «Агропродсервіс» — один з провідних вертикально інтегрованих агрохолдингів України, працює з 1999 року. Земельний банк — 40 тис. га. Має потужності з виробництва насіння, переробки сої та виробництва комбікормів, три елеватора потужністю зберігання 172 тис. т. Також займається свинарством, виробництвом молока та птахівництвом. Потужності птахівництва оцінюються в 2 млн голів птиці на рік.