Українські гібриди кукурудзи підкорюють Білорусь

24 жовтня 2016, 13:06 2476

Гібрид кукурудзи ДМС2510 української компанії «Маїс» за результатами сортовипробування в Республіці Білорусь показав кращий результат наявності в зерні сирого протеїну — 12,6%.

Показники зафіксовано на ділянках ДСГУ «Кобринська СС» (Брестська область), повідомили в компанії.

«Ми були приємно здивовані, що в Республіці Білорусь урожай зерна кукурудзи, починаючи з етапу офіційної реєстрації нових гібридів, досліджується щодо здатності генотипів накопичувати в зерні сирий протеїн. Удвічі приємно побачити наш гібрид першим. Показники сирого протеїну в гібриді ДМС2510 на 20-25% вищі, ніж у інших досліджуваних гібридів (від 9 до 10%)», — прокоментував голова правління «Маїс» Віктор Борисов.

За словами Борисова, в Україні інтерес до рівня вмісту протеїну в зерні кукурудзи фактично відсутній, і навіть в інформаційному полі дана проблема не є пріоритетною, у порівнянні з показниками потенціалу врожаю зерна і його вологості під час збирання. На практиці особлива увага до визначення рівня сирого протеїну, головним чином, спостерігається під час закупівлі продовольчої пшениці.

У той же час, кількість сирого протеїну в зерні впливає на якість корму для тваринництва. Його вміст безпосередньо пов'язаний із поживною цінністю корму і з економічною ефективністю годування тварин, а також з якістю м'яса і молока. Особливо важливою є кількість цього компонента при приготуванні комбікормів для птахівництва.

Віктор Борисов додав, що сторони мають намір продовжувати співпрацю в частині забезпечення системи сортовипробування республіки насінням гібридів кукурудзи компанії «Маїс» — Бестселер 287 МВ та Мрія МС, які є національними стандартами для різних груп стиглості і напрямків використання. Відповідно до офіційного звіту, рівень врожайності зерна еталонного гібрида Бестселер 287 МВ на Кобринській сортостанції Брестської області зафіксовано на рівні 147 ц /га, а на Несвіжській сортостанції Мінської області — ще вище — 176 ц /га.

Також у компанії відзначили, що гібрид ДМС Супер на Мозирській сортостанції Гомельської області під час збирання показав вологість зерна 18,7%. Для кліматичних умов Білорусі гібриди з такими генетичними особливостями матимуть особливу цінність при зерновому виробництві.


Для довідки: НВФГ «Компанія «Маїс» — розробник базових селекційних форм і комерційних гібридів кукурудзи, виробник насіння широкого спектру гетерозисних форм кукурудзи для насіннєвого ринку України і країн Європейського континенту. Компанія реалізує власні селекційні програми з 1992 року і за більш ніж 20-річний період діяльності створила власний генетичний банк (включає кілька тисяч селекційних зразків).

На український і світовий насіннєві ринки компанія вивела близько сотні гібридів різних груп стиглості (від ФАО 160 до ФАО 500). Гібриди зареєстровано в Україні, Росії, Білорусі та Європейському союзі.

Виробничі потужності компанії складаються з трьох насіннєвих заводів, розташованих у центральному та західному регіонах України й оснащених сучасним обладнанням європейських і американських виробників (Petkus, Westrup). Компанія «Маїс» має власну ліцензовану лабораторію якості насіннєвого продукту.