Syngenta інвестує $2 млрд у стале виробництво

07 серпня 2020, 09:13 2565

Syngenta Group у рамках нового «Плану успішного зростання» зобов’язується до 2025 року інвестувати $2 млрд у розвиток сталого сільського господарства і щороку представляти на ринку дві технологічні новації.

Про це мова йша у ході прес-туру, організованого компанією у ФГ «Широкоступ», що на Київщині, де Syngenta продовжує реалізовувати проєкти з безпечного використання пестицидів, збереження корисних комах, орних земель та довкілля. 

Зокрема, спільний проєкт із ФГ «Широкоступ» із залученням провідних науковців профільних інститутів спрямований на конструктивне вирішення кількох важливих для господарства та всього аграрного виробництва проблем: зупинення активних ерозійних процесів на орних землях, відновлення рівня їх родючості, зменшення забруднення навколишнього середовища пестицидами, збереження й примноження видового біорізноманіття довкілля шляхом створення мікрозаказників для корисних комах й ентомофагів. 

Головна ідея проекту — за допомогою доступних прийомів і заходів довести можливість і ефективність сталого розвитку на орних землях аграрного господарства.

 

За словами фундатора проєкту, к. б. н., керівника групи регіональних технічних експертів компанії Syngenta в Україні Олександра Зозулі, такі системні заходи відновлюють родючість орних земель, покращують біорізноманіття та зменшують пестицидне навантаження на навколишнє середовища і можуть здійснюватися будь-яким господарством власними силами і за прийнятних фінансових витрат. 

«Наше господарство вже досить давно і плідно співпрацює з компанією Syngenta. От і в цьому році вирощуємо гібриди соняшнику й кукурудзи та застосовуємо ЗЗР Syngenta.  В ході вирощування культур використовуємо тільки перевірені агротехнології, дотримуємося регламентів та рекомендацій експертів Syngenta  і науковців. Цього року висадили більше  гречки, оскільки потрібно було частково пересіяти озимину. На наші поля пасічники привезли понад 2000 вуликів. До речі, нарікань від пасічників на дію ЗЗР не було, адже ми під час здійснення агротехнічних заходів дотримувалися всіх необхідних вимог. Від такої взаємодії маємо обопільну вигоду: очікуємо на високу врожайність соняшнику й гречки, пасічники — на мед, а разом ми дбаємо про здорову екосистему й продовольчу безпеку нашої країни», — розповів к. с.-г. н., власник ФГ «Широкоступ» Олександр Широкоступ. 

 

Вже після перших років успішної реалізації «Плану успішного зростання» його розширили і доповнили ще однією важливою складовою оздоровлення довкілля, а саме: формуванням мікрозаказника передусім для приваблення, збереження і розповсюдження корисних для людини комах. Особливо цінними є одинокі дикі бджоли, джмелі, ентомофаги та інші. Деякі з них є унікальними для запилення культур, наприклад люцерни, яку не може запилювати свійська бджола. Для існування корисних комах потрібні ділянки, де вони зможуть харчуватися, розмножуватися та почувати себе в безпеці. 

Науковий консультант проєкту, к. б. н., доцент кафедри зоології та ентомології ім. Б. Литвинова факультету захисту рослин Харківського національного аграрного університету ім. В. Докучаєва Михайло Філатов вважає, що такі проєкти дозволяють залишати місця, де комахи могли б вижити при активній господарській діяльності людини. 

«Через розорювання полів зменшилася площа для проживання комах та павуків, — наголошує науковець. — Підвищення кількості комах-запилювачів сприяє збільшенню врожайності. Серед комах зустрічаються паразити-хижаки, які є природними регуляторами чисельності шкідників сільського господарства. Якщо такі ділянки розмістити біля полів — вони стануть свого роду резерваторами».

К. б. н., доцент кафедри зоології та ентомології ім. Б. Литвинова факультету захисту рослин, професор Харківського національного аграрного університету ім. В. Докучаєва Ірина Леженіна додає: «У мікрозаказниках ми використовуємо приманкові штучні гніздування, де комахи можуть знайти місце для свого проживання, що значно збільшує їхню кількість. Такі ділянки є хоча й незначним, проте важливим внеском у збереження біорізноманіття та кроком у стале майбутнє». 

 

Ще одним напрямом «Плану успішного зростання» стало впровадження у ФГ «Широкоступ» заходів зі зменшення пестицидного навантаження на навколишнє середовище та більш ефективного використання ЗЗР. 

«Отримувати високий та якісний урожай ми вже вміємо і підтвердженням цього може бути як мінімум лідерство України як країни — експортера сільськогосподарської сировини. А от питання безпечності виробництва і відповідність залишків пестицидів європейським нормам, які постійно змінюються й дедалі жорсткіше контролюються на рівні вхідної сировини, залишається відкритим. З огляду на оголошення участі України в «Європейській зеленій угоді», яка має на меті синхронізацію України з ЄС у розробці та втіленні цієї амбітної угоди, питання залишкової кількості пестицидів буде ставати з кожним роком щораз актуальнішим. Тому важливо заздалегідь підготувати фермера до змін і зробити фокус на вирощуванні продукції з мінімальними залишками пестицидів, у тому числі для реалізації на внутрішньому ринку, не кажучи вже про експорт до країн Євросоюзу», — зауважила к. б. н, керівник групи діагностичних центрів компанії Syngenta Юлія Шевченко.