Слабовський: Завод Олсідз у Южному почав переробку насіння врожаю 2016 року

26 серпня 2016, 13:30 3593

Олійно-екстракційний завод Групи Олсідз у Южному почав переробку насіння врожаю 2016 року. Про це в ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua повідомив операційний директор Групи Олсідз Володимир Слабовський.

Він зазначив, що цього року в Україні лише офіційно до збирання як ніколи багато соняшнику — біля 6000 тис. га, з яких за різними оцінками буде зібрано 13,5-14 млн т насіння, за прогнозом компанії — 14-14,5 млн т. 

«Проте олійно-жирова галузь країни забезпечить його закупівлю та переробку, один лише завод Олсідз Блек Сі переробить з врожаю поточного року біля 700 тис. т насіння», — зазначає керівник компанії.

Якість соняшнику, що надходить зараз, з господарств Півдня України, дуже різна, його олійність коливається від 37 до 48 % на сиру речовину. Компанія Олсідз Блек Сі ще у минулому році запровадила стимулювання виробників до вирощування та постачання більш якісного насіння, з більшим вмістом олії. Відповідно, плата за постачання низько-олійного соняшнику (менше 44%) дисконтується. 

Цікаво, що ті фермери, які у минулому році на своїй практиці познайомилися з таким механізмом компанії Олсідз Блек Сі, сьогодні постачають їй вже значно якісніше насіння. 

У компанії наголошують на тому, що вважають актом справедливості сплачувати більшу ціну за якіснішу сировину тим виробникам, які, крім сподівання на Бога, вкладають значні кошти у підвищення агрокультури.

«Чорноморські олійники» також сподіваються, що це їх починання буде підтримане іншими олійно-видобувними підприємствами та піде на користь АПК України.